... (e.d.)

Mannen, 1, 4e klasse C

14 oktober 2017 14:30

Onbekend

Wilsum heeft zaterdag de eerste derby van het seizoen in eigen voordeel beslist. De oranjehemden waren bij de buren van 's-Heerenbroek met 0-2 te sterk. In de eerste helft kreeg Wilsum al genoeg kansen om op voorsprong te komen, maar uiteindelijk viel de treffer pas in de tweede helft met dank aan Jurre Heldoorn. In de slotfase werd het duel beslist via een eigen doelpunt.

Vandaag moest het gebeuren! De derby tegen 's-Heerenbroek stond op het programma. De gedachten van diverse Wilsummers ging nog terug naar de laatste editie; toen werd Wilsum in eigen huis vernederd. Deze wedstrijd stond in het teken van revanche. Wilsum startte met Chiel ten Hove op doel. De achterhoede werd gevormd door Robin Mijnheer, Mark Holtland, Wim van Spijker en John Veenstra. Het middenveld bestond uit Patrick Plette, Gert Jan Sollie en Alwin vd Wetering. Jurre Heldoorn was de spits en werd geflankeerd door Bas de Raad en Job Kragt. Gerhard Bolt nam, evenals Jan van Spijker, William Kaminyoge, Harmen Siedsma, Sonke de Velde en Erik Barneveld plaats op de bank. Niemand wilde deze wedstrijd missen! Ook de geblesseerde Jelmer Sollie was ter plekke om met eigen ogen de wedstrijd te aanschouwen.

In de eerste minuut kwam de thuisploeg al bijna op voorsprong, maar Chiel ten Hove wist de bal van de voeten te plukken van de linksbuiten van de groene draken. Vervolgens was Wilsum overduidelijk de bovenliggende partij. Na balverlies bij 's-Heerenbroek kon Patrick Plette oprukken richting het vijandelijke doel, maar hij stuitte op de doelman. De volgende kans was voor Bas de Raad. Na een prima pass van Jurre Heldoorn schoot De Raad van dichtbij over het doel. Even later werd Wilsum weer gevaarlijk, maar in plaats van voor te geven ging Sollie voor eigen succes en dus was deze kans verkeken. Wilsum zat er bovenop bij de tegenstander, won vrijwel alle duels en van daaruit kon men gevaarlijk worden. Het enige wat Wilsum naliet was om op voorsprong te komen. Na een half uur spelen legde de sterk spelende Robin Mijnheer de bal terug op Patrick Plette, maar zijn inzet werd gekeerd door de doelman. Ook de laatste kans van de eerste helft was voor Wilsum, maar een kopbal van Gert Jan Sollie ging net over. Zo werd de rust bereikt met de brilstand nog op het scorebord. Iets wat Wilsum zichzelf mocht verwijten.

Waar Wilsum de gehele eerste helft de bovenliggende partij was, daar was het begin van de tweede helft voor 's-Heerenbroek. De thuisploeg deed er een schepje bovenop en Wilsum kon de thuisploeg niet goed onder druk houden. Een paar keer was de thuisploeg dichtbij de voorsprong, maar tot tweemaal toe knikte de linksbuiten de bal naast en na een hachelijke situatie in het strafschopgebied ging de bal voor Wilsum langs de goede kant van de paal. Na een uur spelen wisselde trainer Hondebrink voor het eerst; Siedsma verving Alwin vd Wetering. Vlak na zijn invalbeurt kreeg Wilsum weer een goede mogelijkheid. Siedsma gaf de bal mee aan Plette, maar zijn schot werd wederom gekeerd door de doelman. Na een uur spelen kantelde de wedstrijd in Wilsums voordeel; de oranjehemden werden steeds sterker en kwamen uiteindelijk op voorsprong. Bas de Raad had een goede pass in huis op Jurre Heldoorn. Heldoorn speelde de bal door naar Patrick Plette. De voorzet van Plette werd bij de eerste paal binnen getikt door Jurre Heldoorn: 0-1! Een prima aanval en de verdiende voorsprong was daar. Door deze goal moest 's-Heerenbroek wat meer uit de schulp kruipen en kreeg Wilsum kansen in de omschakeling. Vlak na de 0-1 kwam Siedsma een teenlengte te kort om Wilsum op 0-2 te schieten. Met nog een minuut of 10 te spelen kwam de razendsnelle Sonke de Velde in de ploeg voor de moegestreden Job Kragt. Vlak na zijn invalbeurt had De Velde kans om de wedstrijd te beslissen. Na een steekpass van Plette stuitte hij op de doelman, maar even later was het wel raak. De Velde ontsnapte aan de linkerkant en behield het overzicht. Hij gaf de bal aan de geheel vrijstaande Plette. Die omspeelde de doelman, maar kwam in een uiterst lastige hoek terecht. Hij gaf de bal op goed geluk voor en vervolgens werkte een 's-Heerenbroeker de bal in eigen doel: 0-2. De wedstrijd was beslist. 's-Heerenbroek was niet bij machte om nog gevaarlijk te worden, terwijl aan de andere kant De Velde de score nog had uit kunnen breiden, maar hij stuitte opnieuw op de doelman. In de absolute slotfase kwam Van Spijker nog in de ploeg voor Bas de Raad. Wilsum kwam niet meer in de problemen en na 93 minuten spelen klonk het eindsignaal. Een dikverdiende overwinning voor de oranjehemden die zich zo enigszins revancheren voor de zure nederlaag van vorig seizoen. Wilsum kwam sterk voor de dag als ploeg, maar ook individueel speelde iedere speler een verdienstelijke pot. Met name de achterhoede mag nog wel speciaal genoemd worden. Chiel ten Hove keepte sterk, de mandekkers Robin Mijnheer, Mark Holtland en John Veenstra waren hun directe tegenstander constant de baas en als men toch gevaarlijk werd dan stond routinier Wim van Spijker op de goede plek om erger te voorkomen.

Na afloop werden de Wilsummers gefeliciteerd door de spelers en supporters van de thuisploeg en werd er samen een biertje gedronken in de kantine. Dat maakt deze derby nog een tikkeltje mooier. In het veld is er strijd, maar na afloop wordt dit aan de kant gezet. Zo zou het altijd moeten zijn.

Door deze overwinning staat Wilsum op een fraaie gedeelde 3e plaats. Volgende week wacht de ploeg van trainer Maikel Hondebrink de volgende derby; dan gaat men op bezoek bij Zalk. De geel-zwarte formatie heeft eveneens 7 punten verzameld in de eerste 4 duels. Als Wilsum dezelfde passie en beleving op kan brengen dan is een goed resultaat zeker mogelijk. Tot volgende week!