23 april 2016 14:30

Scheidsrechter

Hanekamp, H.

Onbekend

Na 7 nederlagen op rij heeft Wilsum eindelijk weer eens een resultaat geboekt. In een boeiende derby tegen Zalk kon Wilsum tot tweemaal toe de voorsprong niet vasthouden en dus eindigde het duel in 2-2. Wilsum kwam vroeg op voorsprong via een treffer van Gert Jan Sollie, maar in de laatste minuut van de eerste helft maakte de thuisploeg gelijk. Na een eigen doelpunt aan de kant van Zalk nam Wilsum opnieuw de voorsprong, maar in blessuretijd volgde alsnog de gelijkmaker. Zodoende heeft Wilsum een eind gebracht aan de negatieve reeks, maar liet men in Zalk de kans liggen om 3 punten te pakken.

Zalk - Wilsum, altijd een beladen wedstrijd. Dit was eerder dit seizoen al gebleken toen Wilsum met 3-2 won en er aan de kant van Zalk maar liefst 3 spelers met rood van het veld werden gestuurd. Wilsum is de laatste weken heel aardig aan het voetballen, maar dit leverde tegen EDON en Kampen nog geen resultaat op. Ook vandaag wilden de oranjehemden weer van achteruit voetballen om zo de voorwaartsen in stelling te brengen. Wilsum startte met Gerhard Bolt in het doel. In de achterhoede vond een wijziging plaats. Wim van Spijker was de gehele week al niet fit en nam plaats op de bank; Robin Mijnheer was zijn vervanger. Naast Mijnheer stonden Patrick Plette, John Veenstra en Erik Barneveld achterin. Het driemans middenveld bestond uit Alwin vd Wetering, Arjen Boeve en Jan van Spijker. Harmen Siedsma stond in de spits opgesteld en werd geflankeerd door Diederik Folkers en Gert Jan Sollie. Naast Wim van Spijker namen ook Johnny de Velde Harsenhorst en Jurre Heldoorn plaats op de bank.

Wilsum had het moeilijk in de beginfase. De thuisploeg trok van meet af aan op naar het doel van Gerhard Bolt en in het strafschopgebied ontstonden enkele hachelijke situaties. Tweemaal ging een speler van Zalk liggen in het strafschopgebied, maar tot tweemaal toe wuifde de scheidsrechter de roep om een penalty weg. Na de moeilijke openingsfase nam Wilsum toch opeens de voorsprong. Na goed doorzetten van Harmen Siedsma kreeg Wilsum een corner te nemen. Overigens dienen hier ook de credits te worden gegeven aan de assistent-scheidsrechter van Zalk. Waar de scheidsrechter een doeltrap toekende, was de assistent-scheidsrechter van Zalk zo eerlijk om, terecht, te vlaggen voor een hoekschop. Alwin vd Wetering trok de bal voor, Gert Jan Sollie kwam voor zijn directe tegenstander en werkte de bal subtiel in het doel: 0-1. Een enorme opsteker voor Wilsum. Na de voorsprong beet Wilsum meer van zich af en werd er heel aardig gevoetbald. Achterin liet Wilsum de bal af en toe goed rondgaan om vervolgens een middenvelder in te spelen, die vervolgens de voorwaartsen in stelling bracht. Na een vlotlopende aanval was Gert Jan Sollie dicht bij de 0-2, maar zijn bekeken schuiver werd net tot hoekschop verwerkt door de goalie van Zalk. Even later kreeg Sollie nog een aardige mogelijkheid. Na een geweldige spelhervatting van doelman Bolt kon Gert Jan Sollie oprukken naar het doel van Zalk, maar helaas voor Wilsum werd Sollie net op tijd gestuit. Aan de andere kant was Zalk ook een aantal keren gevaarlijk. Zo ontsnapte de linksbuiten aan de aandacht van de Wilsumse achterhoede, maar kon doelman Bolt de voorzet net op tijd voor de voeten van de spits van Zalk weg plukken. Maar verder stond het heel aardig bij Wilsum en gaf men weinig weg. De mandekkers Robin Mijnheer, John Veenstra en Erik Barneveld wonnen veel duels en daarachter was doelman Bolt zeer attent. Zo dacht Wilsum de rust in te gaan met een 0-1 voorsprong, maar vlak voor rust ging het toch mis, al had dit doelpunt nooit goedgekeurd mogen worden. Alwin vd Wetering werd overduidelijk vastgehouden door de spits van Zalk, maar de scheidsrechter liet doorspelen. Vervolgens ging de rechtsbuiten van Zalk op de achterlijn te gemakkelijk zijn directe tegenstander voorbij, trok hij de bal terug en daar kon de bal worden ingetikt: 1-1. Zoals gezegd ging er een overtreding aan vooraf, maar Wilsum had hier een stuk adequater op kunnen treden. Vlak na deze goal klonk het fluitsignaal voor de rust.

In de rust gaf trainer Maikel Hondebrink aan dat Wilsum best aardig voetbalde en dat men organisatorisch prima stond, maar dat men nog vaker de voetballende oplossing kon zoeken en meer de bal rond kon laten gaan.

Wilsum had de tweede helft de wind tegen en werd in de openingsfase achteruit gedrukt, maar heel gevaarlijk werd de thuisploeg niet. Wilsum loerde meer op de counter, maar kon in de openingsfase niet gevaarlijk worden. Toch kwam Wilsum na een uur spelen opnieuw op voorsprong. Na een vlotlopende aanval werd Gert Jan Sollie weggestuurd aan de linkerkant. Sollie trok naar binnen, Harmen Siedsma maakte een goede loopactie naar de eerste paal en de voorzet volgde. Helaas kon Siedsma de bal net niet intikken, maar daarachter stond de linksback van Zalk die de bal dusdanig toucheerde dat de bal in het doel viel: 1-2. Hierna nam opnieuw de frustratie de overhand bij de spelers van Zalk. Een van de middenvelders van Zalk, die tijdens de vorige wedstrijd tegen Wilsum ook al van het veld was gestuurd, maakte een schandalige overtreding op Alwin vd Wetering. De scheidsrechter trok slechts geel voor deze doldwaze actie. Gelukkig was de trainer van de thuisploeg zo verstandig deze branieschopper van het veld te halen. Maar dat sommige spelers zich niet kunnen beheersen, bewees de linksachter van Zalk. Na een luchtduel met Van Spijker besloot de linksachter, onder het oog van de scheidsrechter, Jan van Spijker een schop te geven. De enige beslissing die hierop stond werd gehanteerd; een rode kaart. Zo moest Zalk met 10 man op zoek naar de gelijkmaker. Vlak na de rode kaart had Wilsum het duel moeten beslissen. Na opnieuw een goede aanval werd Arjen Boeve weggestuurd aan de rechterkant van het veld. Boeve trok de bal uitstekend voor en Jurre Heldoorn en Gert Jan Sollie stonden beiden bij de tweede paal om het lederen monster in het doel te schieten. Heldoorn, die vlak voor rust Diederik Folkers was komen vervangen, nam veel te weinig tijd en schoot de bal wild over. Zo liet Wilsum een enorme kans liggen op verdubbeling van de marge. In de laatste 20 minuten bracht Zalk nog een extra aanvaller in het veld. De doelman van Zalk, die over een goede trap beschikte, roeide elke bal naar voren richting de voorwaartsen. Hieruit ontstonden enkele hachelijke situaties. Zo maakte Patrick Plette hands net buiten het strafschopgebied en volgde een terechte vrije trap. De doelman van Zalk stak het hele veld over om deze vrije trap te nemen, maar na het zien van de vrije trap is volkomen onduidelijk waarom. Hij schoot de bal namelijk wild naast het doel van Gerhard Bolt. Even later moest Bolt opnieuw optreden na een schot van afstand, maar Bolt pareerde knap. Wilsum kwam meer en meer onder druk te staan en het was wachten op de gelijkmaker. Toch kreeg Wilsum zelf ook nog kansen om het duel te beslissen, maar Wilsum speelde dit veel te slordig uit. In de absolute slotfase was Zalk tot tweemaal toe dicht bij de gelijkmaker. Eerst was het de linksbuiten die met een ziedend schot dacht de gelijkmaker te maken, maar met een katachtige reflex hield Bolt Wilsum op de been. Even later volgde opnieuw een schot, maar ditmaal was het Gert Jan Sollie die de bal net voor de doellijn over het doel kon koppen. Voor Wilsum was het alle hens aan dek om zo de overwinning in de wacht te slepen, maar in de absolute slotfase ging het toch mis. Robin Mijnheer en Patrick Plette waren niet in staat een voorzet te blokken, de bal dwarrelde over doelman Bolt heen en bij de tweede paal werd de bal in het doel getikt: 2-2. Zo redde Zalk toch nog een punt, al mag geconcludeerd worden dat dit, op basis van de gehele wedstrijd, wel terecht is. Zo eindigde de wedstrijd voor Wilsum in mineur. Men kon de overwinning al ruiken, maar in de absolute slotfase ging het toch mis. De frustratie was dan ook zicht- en hoorbaar bij de Wilsummers. Aan de andere kant zijn de oranjehemden de laatste tijd heel aardig bezig en ook vandaag tegen Zalk liet Wilsum bij vlagen zien heel aardig te kunnen voetballen.

Wilsum heeft zich dit jaar gekroond tot derby-kampioen. Tegen de buren uit 's-Heerenbroek werd 2 keer gewonnen en tegen Zalk werden 4 punten gepakt. Wat dat betreft is dat een aardige opsteker in een verder vrij troosteloos seizoen. Volgende week speelt Wilsum thuis tegen HTC. Hoog tijd om weer eens 3 punten te pakken. Als Wilsum de goede lijn van de laatste weken door kan zetten dan zijn de 3 punten absoluut mogelijk. Tot volgende week!