5 maart 2016 15:00

Scheidsrechter

Velde, E.W. van der

Onbekend

Wilsum is er niet in geslaagd om op bezoek bij koploper Swift '64 te stunten. De ploeg van trainer Maikel Hondebrink verweerde zich uitstekend en kwam zelfs na 20 minuten spelen op voorsprong door een doelpunt van Harmen Siedsma. In het tweede bedrijf, waarin de scheidsrechter meer en meer een negatieve hoofdrol opeiste, maakte Swift alsnog het verschil en won de koploper met 3-1.

Na de vervelende nederlaag van vorige week tegen Reaal Dronten stond er vandaag een stuk minder druk op de wedstrijd voor Wilsum. Swift '64 kent tot dusver een uitstekend seizoen en is de trotse koploper van de 4e klasse C. Eerder dit seizoen in Wilsum was de ploeg uit Swifterbant met 0-5 te sterk. Wilsum kon onbevangen het duel ingaan in de hoop om Swift '64 één dan wel meerdere punten af te snoepen. Bij de Wilsummers stond Gerhard Bolt opnieuw in het doel. Vorige week raakte de goalie van Wilsum nog geblesseerd in de wedstrijd tegen Reaal Dronten, maar hij was voldoende hersteld om in de basis te starten. Robin Mijnheer, John Veenstra, Patrick Plette en Erik Barneveld vormden de achterhoede. Op het middenveld keerde Jan van Spijker terug in de basis; Alwin vd Wetering en Arjen Boeve waren de overige middenvelders. Henri vd Wetering en Gert Jan Sollie flankeerden Harmen Siedsma in de spits. Julian Plette, Dennis vd Wetering, Wim van Spijker, Diederik Folkers en Jurre Heldoorn namen plaats op de bank. Vooraf had Wilsum veel aandacht besteed aan het verdedigende aspect. Op de trainingen werd hier veel aandacht op gelegd, omdat Wilsum te makkelijk de doelpunten incasseert. Wilsum wilde Swift '64 zoveel mogelijk onder druk zetten om de koploper het voetballen zo moeilijk mogelijk te maken.

Zoals verwacht nam de thuisploeg vanaf het begin direct het initiatief. De bal werd goed rondgespeeld, maar Wilsum stond compact opgesteld en er werd weinig weggegeven. Wilsum loerde zelf op de counter, met name via de linkerkant waar Henri vd Wetering stond geposteerd. In het eerste kwartier kwam de thuisploeg niet verder dan een tweetal afstandsschoten, maar die konden doelman Gerhard Bolt niet verontrusten. Aan de andere kant was de eerste grote kans van de wedstrijd direct raak. Wilsum zette een aanval op via de linkerkant, Henri vd Wetering trok de bal voor richting de eerste paal en daar stond spits Harmen Siedsma om de bal in het doel te tikken: 0-1. Een prachtige aanval en op dat moment ook zeker niet een onverdiende voorsprong voor de oranjehemden. De schrik sloeg toe bij spelers, technische staf en supporters van de thuisploeg; zou men dan vandaag punten gaan verspelen tegen Wilsum? In het vervolg van de eerste helft bleef het wedstrijdbeeld hetzelfde; Swift '64 maakte het spel, maar kon nauwelijks gevaarlijk worden tegen het compact spelende Wilsum. De Wilsummers loerden op de counter en kwamen een aantal keer gevaarlijk opzetten voor het doel van de thuisploeg. Na een half uur spelen leek de thuisploeg op gelijke hoogte te komen. Een afstandsschot werd niet goed verwerkt door doelman Bolt, waardoor een speler van Swift '64 in de rebound kon scoren. Gelukkig voor Wilsum stond desbetreffende speler ruim buitenspel, waardoor het doelpunt terecht werd afgekeurd. In het vervolg van de eerste helft maande de scheidsrechter doelman Bolt meer en meer tot tempo. De goalie van Wilsum kreeg geeneens tijd meer om de bal rustig neer te leggen en uit te schieten. Hierdoor moest Bolt heel gehaast handelen. Een rare beslissing van de scheidsrechter, maar de leidsman liet zien dat het niet bij één rare beslissing zou blijven deze middag. Wilsum kwam in het vervolg van de eerste helft niet meer in de problemen en zo werd de ruststand bereikt met een verrassende 0-1 voorsprong voor Wilsum.

In de rust gaf de tevreden trainer Maikel Hondebrink nog een aantal dingen mee om rekening mee te houden bij de start van de tweede helft. De thuisploeg zou, logischerwijs, bevlogen uit de kleedkamer komen om zo snel mogelijk op jacht te gaan naar de gelijkmaker.

In de beginfase van de tweede helft zette de thuisploeg inderdaad onmiddellijk aan om zo snel mogelijk op gelijke hoogte te komen. Maar in de eerste 10 minuten leverde dit nog weinig gevaar op. Toch werd het na een klein uur spelen gelijk. Een hoekschop werd kort genomen. De rechtsbuiten van de gasten trok naar binnen en bij Wilsum stapte men te laat uit om het schot te blokken. Vervolgens volgde een ziedend schot in de korte hoek waar doelman Bolt het antwoord op schuldig was: 1-1. Na deze tegenslag was Wilsum aan de andere kant dichtbij een hernieuwde voorsprong, als Harmen Siedsma in ieder geval door had mogen spelen. Siedsma werd bereikt op de rand van het strafschopgebied, maar werd geheel ten onrechte teruggefloten wegens buitenspel, anders had Siedsma de bal breed kunnen leggen op de geheel vrijstaande Alwin vd Wetering en had Wilsum opnieuw op voorsprong kunnen komen. Maar helaas ging dit feest voor Wilsum niet door. Aan de andere kant kwam Swift '64 op wel zeer dubieuze wijze op voorsprong. Een hoge steekpass werd door een van de middenvelders met de hand meegenomen en vervolgens in het doel getikt. Bij Wilsum was men woedend, maar de scheidsrechter, die overduidelijk alles in het voordeel van Swift '64 floot, keurde het doelpunt gewoon goed: 2-1. Een onwijs frustrerende beslissing, maar er viel niets meer aan te veranderen. De thuisploeg nam de voorsprong. Vlak na de 2-1 sloeg de vlam in de pan. De linksbuiten van de thuisploeg maakte een overduidelijke schwalbe in het strafschopgebied van Wilsum. Gelukkig kende de scheidsrechter geen strafschop toe. Doelman Bolt reageerde woest op de aanvaller en vertelde hem om normaal te blijven voetballen. Vervolgens was te zien hoe de speler van Swift '64 een kopstoot, al dan niet hard, uitdeelde aan doelman Bolt. De scheidsrechter stond er bovenop, maar weigerde de enige terechte beslissing te nemen; een rode kaart voor de speler van Swift '64. Ondanks vele tegenslagen, bleef Wilsum strijden voor elke meter en was men heel dicht bij de gelijkmaker. Na een voorzet vanaf de rechterkant was het linksbuiten Henri vd Wetering die bal op doel volleerde. Helaas voor Henri vd Wetering en heel Wilsum viel de goalie van Swift '64 precies op de bal, waardoor een doelpunt werd voorkomen. In de slotfase ging Wilsum meer en meer risico nemen; Gert Jan Sollie en Robin Mijnheer werden gewisseld en Wim van Spijker en Diederik Folkers kwamen als extra aanvallers in het veld. Wilsum ging achterin één-op-één spelen en hoopte alsnog de gelijkmaker te kunnen noteren. Swift loerde op de counter om zo het duel te beslissen. Dit leek met nog zo'n 10 minuten te spelen te gebeuren, maar doelman Bolt redde bekwaam. Aan de andere kant werd Wilsum niet heel gevaarlijk. Enkele hoekschoppen waren dreigend, maar tot echte doelpogingen kwam men niet. Met nog zo'n 5 minuten op de klok counterde Swift naar een 3-1 voorsprong. Maar ook dit doelpunt had nooit goedgekeurd mogen worden. Na een lange bal op Jan van Spijker besprongen 3 spelers van Swift '64 Van Spijker in de rug, maar een vrije trap werd niet gegeven. Swift nam de bal over men via een steekpass werd de rechtsbuiten van Swift weggestuurd. Eerst redde Bolt nog, maar in de rebound was het alsnog raak: 3-1. Opnieuw een heel gelukkig doelpunt voor de koploper.  Na dit doelpunt werd Dennis vd Wetering nog als stormram in het veld gebracht om zo nog iets te forceren. In de absolute slotfase van het duel liepen de frustraties hoog op bij Wilsum. De oranjehemden hadden een inworp aan de linkerkant van het veld, Van Spijker maakte zich breed en raakte al dan niet een speler van Swift '64. Desbetreffende speler ging naar de grond en onmiddellijk floot de scheidsrechter voor een vrije trap. Eerst liet de beste man een kopstoot van een speler van Swift '64 onbestraft en vervolgens gaf hij de thuisploeg wel een vrije trap na een vermeende overtreding van Van Spijker. Een blessurebehandeling had de scheidsrechter nog kunnen toekennen, maar het geven van een vrije trap aan Swift '64 sloeg nergens op. Na deze beslissing klaagden verschillende spelers bij de leidsman over de manier waarop hij de wedstrijd leidde. Ook trainer Maikel Hondebrink liet via enkele woorden weten wat hij van de leidsman vond en mocht vertrekken. Even later floot de scheidsrechter af voor het einde van het duel. Wilsum knokte voor een goed resultaat en had vandaag ook meer verdiend, maar de gelukkigste ploeg won dit duel. Het geluk van de kampioen, zullen we maar zeggen. Ook vertolkte de scheidsrechter een zeer dubieuze hoofdrol door vaak in het voordeel van de thuisploeg te fluiten. Het schijnt dat een rapporteur de beste man beoordeelde; laten we stellen dat we zeer benieuwd zijn naar zijn beoordeling. Hoe dan ook, ondanks deze nederlaag heeft Wilsum laten zien dat het tot mooie dingen in staat is. Hopelijk kan de ploeg dit de komende weken ook laten zien.

Het eerstvolgende duel van Wilsum is thuis tegen Zwolsche Boys. De Zwollenaren verloren verrassend op eigen veld van hekkensluiter Wijthmen. De ploeg uit Zwolle zal dus gebrand zijn op revanche. Na 3 nederlagen op rij is het ook hoogtijd dat Wilsum weer eens 3 punten gaat pakken. Tot volgende week!