20 februari 2016 14:30

Scheidsrechter

Hamstra, A.

Onbekend

Wilsum is er niet in geslaagd om te stunten tegen Batavia. Een gebrek aan inzet kan de ploeg van trainer Maikel Hondebrink absoluut niet worden verweten, maar uiteindelijk gaf de individuele kwaliteit van de tegenstander de doorslag. Na een half uur nam Batavia de voorsprong na een fraai doelpunt. Met name aan het begin van de tweede helft leek er meer in te zitten voor Wilsum, maar na de 0-2 was het duel beslist. Even later liepen de gasten nog uit naar 0-3.

Vandaag een lastig duel voor Wilsum. De huidige nummer 3, Batavia uit Lelystad, kwam op bezoek. De heenwedstrijd was door Batavia met 2-0 gewonnen. Vandaag wilde Wilsum proberen de bezoekers direct vast te zetten om hen zo te dwingen tot het spelen van de lange bal. Zelf wilde men gevaarlijk worden via de zijkanten. Bij Wilsum startte Gerhard Bolt in het doel. De achterhoede bestond, net als vorige week, uit Robin Mijnheer, John Veenstra, Patrick Plette en Erik Barneveld. Ook op het middenveld stonden dezelfde spelers geposteerd; Arjen Boeve, Alwin vd Wetering en Jan van Spijker. Henri vd Wetering en Gert Jan Sollie waren de flankspelers en Harmen Siedsma stond in de spits. Demian Bos, Diederik Folkers en Wim van Spijker namen plaats op de bank.

Zoals eerder vermeld, wilde Wilsum de tegenstander direct vastzetten om Batavia zo te dwingen tot het spelen van de lange bal. Op die manier kon Wilsum meer in de duels komen en daarin is de ploeg van trainer Maikel Hondebrink bijna niet te kloppen. Toch was het even zoeken in de beginfase. Dit werd meteen al duidelijk bij de aftrap. Wilsum nam de aftrap, maar was de bal in een mum van tijd kwijt en meteen konden de gasten richting het doel van Gerhard Bolt trekken. Gelukkig voor Wilsum kon de bal worden weggewerkt. Ook het drukzetten lukte nog niet in de beginfase waardoor de bezoekers van achteruit op konden bouwen. Toch wist men niet echt gevaarlijk te worden. Na een minuut of tien gespeeld te hebben, kwam Wilsum beter in het duel. Nu werd Batavia wel direct vastgezet en werd de ploeg gedwongen om de lange bal te spelen. De duels die werden uitgevochten werden veelal gewonnen door de oranjehemden. Toch waren de bezoekers de gevaarlijkste ploeg. Wilsum kreeg de bal maar moeilijk van de eigen helft en dus werd men vaak achteruit gedwongen. Na een kwartier spelen kregen de bezoekers de eerste grote kans van het duel. Na een steekpass was de linksbuiten ontsnapt aan de aandacht, maar doelman Bolt redde van dichtbij uitstekend. Aan de andere kans kreeg Wilsum een vrije trap te nemen. Na goed drukzetten van de thuisploeg werd de bal veroverd. Vervolgens werd Jan van Spijker gevloerd en kreeg Wilsum een vrije trap. Henri vd Wetering ontfermde zich hierover, maar zijn inzet kon eenvoudig worden gepakt door de goalie van Batavia. Na een half uur spelen kwamen de gasten op voorsprong. De linksbuiten, die veelvuldig naar binnen kwam, kon vanaf de zijlijn gemakkelijk naar binnen komen. In het strafschopgebied kapte hij Arjen Boeve uit en vervolgens krulde hij de bal prachtig in de bovenhoek: 0-1. Een knap doelpunt, maar Wilsum had zeker meer kunnen doen om een doelpunt te voorkomen. Ondanks de achterstand bleef Wilsum strijden voor elke meter om het de gasten zo moeilijk mogelijk te maken. Na de 0-1 kreeg Wilsum vlak voor rust nog een kleine mogelijkheid. Gert Jan Sollie gaf de bal mee aan Arjen Boeve, Boeve zette de bal knap voor, maar helaas voor Wilsum kon niemand de bal een beslissende tik geven. Daarna volgde nog een grote kans voor Jan van Spijker, maar hij raakte de bal volledig verkeerd waardoor de kans was verkeken. Zo werd de rust bereikt met een 0-1 stand.

In de rust werd aangegeven dat Wilsum af en toe slimmer moest zijn. Als men bij het doelpunt al eerder een overtreding had gemaakt, was het doelpunt nooit gevallen. Maar hoe langer men de 0-1 stand op het scorebord kon houden, hoe groter de kans was om in de slotfase nog een gelijkspel of zelfs meer uit het vuur te slepen.

Vol goede moed begon Wilsum aan het tweede bedrijf. Het eerste kwartier nam Wilsum het heft in handen en kwam men enkele keren dreigend in de buurt van het doel van Batavia. Maar om tegen een sterke tegenstander als Batavia te scoren, is er ook enigszins geluk nodig, maar dat had Wilsum vandaag niet. In het eerste kwartier werden diverse ballen voor het doel geslingerd, maar constant kon men bij Wilsum net niet bij de bal of werd een inzet geblokt. Arjen Boeve beproefde het geluk met een vlammend afstandsschot, maar zijn inzet verdween net naast het doel. Na slordig balverlies in het strafschopgebied bij Batavia kon Harmen Siedsma om de doelman gaan, maar vervolgens was het te lastig voor hem om de bal nog goed voor te geven. Zo ging een aardige mogelijkheid verloren. Maar bij Batavia was men er absoluut niet gerust op. Wilsum bleef strijden en Batavia loerde op de counter. Een aantal keren leek men te ontsnappen, maar werd er goed ingegrepen aan Wilsummer zijde. Twintig minuten voor tijd beslisten de gasten het duel. Aan de rechterkant van het veld kreeg de rechtsbuiten de bal gelukkig mee tussen twee Wilsummers. Hij hield vervolgens het overzicht en trok de bal voor waar de linksbuiten de bal eenvoudig binnen kon schieten: 0-2. Wilsum zette nogmaals aan in de hoop de aansluitingstreffer te maken. John Veenstra kwam nog met een ziedend schot vanaf 40 meter, maar de doelman kon eenvoudig redding brengen. Juist toen Wilsum nog aanvallend wilde wisselen werd het 0-3. De linksbuiten ging dit keer niet binnendoor, maar een keer buitenom. Vervolgens werd de voorzet gegeven en kon de nummer 10 van de ploeg uit Lelystad binnenschieten: 0-3. Het duel was definitief beslist. Wilsum probeerde het nog wel en bracht nog Diederik Folkers voor Robin Mijnheer, maar ook dit mocht niet baten. Na 93 minuten spelen klonk het eindsignaal van de uitstekend leidende scheidsrechter.

Een verdiende overwinning voor Batavia, maar Wilsum kan weinig worden verweten. De tegenstander was kwalitatief beter, maar met veel inzet probeerde Wilsum dit te compenseren. De ploeg van trainer Maikel Hondebrink had te weinig geluk om het de tegenstander echt lastig te maken. Derhalve mag worden geconcludeerd dat de overwinning voor de gasten verdiend is. De ploeg uit Lelystad pakt 3 belangrijke punten in de strijd om de titel, want daarin is nog alles mogelijk. Door de nederlaag komt er een einde aan de reeks van 3 overwinningen op rij voor Wilsum en zakt met een plek op de ranglijst. Volgende week gaat Wilsum op bezoek bij Reaal Dronten. Tijdens de eerdere ontmoeting won Wilsum met 4-3 na een 0-3 achterstand. Het verschil tussen Wilsum en de huidige nummer 5, Zalk, is maar 6 punten. Als Wilsum in Dronten weet te winnen, kan men absoluut nog omhoog kijken, maar dan moet er ook absoluut gewonnen worden. Hopelijk weten de Wilsummers dit te doen. Tot volgende week!