Gelukkige overwinning Wilsum in IJsselderby

13 februari 2016 14:30

Scheidsrechter

Hanekamp, H.

Onbekend

Wilsum heeft ook de tweede derby van het seizoen van s-Heerenbroek gewonnen. De oranjehemden begonnen sterk en namen na een kwartier al een 2-0 voorsprong dankzij treffers van Gert Jan Sollie en Jan van Spijker. s-Heerenbroek knokte zich knap terug en kwam tien minuten voor tijd verdiend op 2-2. Daarna ging de thuisploeg met man en macht op jacht naar de overwinning, maar het doelpunt viel aan de andere kant. Een vlijmscherpe counter werd afgerond door Wim van Spijker. Zo heeft Wilsum dit seizoen beide derbys  tegen s-Heerenbroek gewonnen. De laatste keer dat dit is gebeurd, was in het seizoen 2002-2003.

s-Heerenbroek - Wilsum, de mooiste derby van de 4e klasse. Een wedstrijd die altijd bol staat van de passie en strijd. Vooraf was het nog de vraag of de derby doorgang zou vinden, maar op zaterdagochtend werd groen licht gegeven en zo kon er om half 3 worden afgetrapt in s-Heerenbroek. Op een moeilijk bespeelbaar veld besloot Wilsum om voornamelijk de lange bal te spelen om van daaruit gevaarlijk te worden. Wilsum startte met Gerhard Bolt in het doel. Robin Mijnheer, die terugkeerde in de basis, Patrick Plette, John Veenstra en Erik Barneveld vormden de achterhoede. Alwin vd Wetering, Arjen Boeve en Jan van Spijker vormden het middenveld en Henri vd Wetering, Wiljan van Zuthem en Gert Jan Sollie stonden in de aanval geposteerd.

In de beginfase nam de thuisploeg direct het initiatief. Wilsum werd achteruit gedwongen en er ontstonden enkele hachelijke momenten in het strafschopgebied van Wilsum, zonder dat het heel gevaarlijk werd. Toen Wilsum er voor de eerste keer echt uit kon komen, kreeg de ploeg een hoekschop te nemen. Alwin vd Wetering nam de hoekschop en Gert Jan Sollie kon bij de eerste paal binnenkoppen: 0-1. Een droomstart voor de ploeg van trainer Maikel Hondebrink. Na de vroege voorsprong zette s-Heerenbroek aan en vlak na de voorsprong had het zomaar weer gelijk kunnen staan, maar de spits van de thuisploeg was besluiteloos en vergat de bal binnen het strafschopgebied op doel te vuren. Vlak daarna ontsnapte Wilsum aan een strafschop; Robin Mijnheer kreeg de bal ongelukkig op de hand, maar de scheidsrechter besloot geen strafschop te geven. Waar s-Heerenbroek slordig met de kansen omging, daar was dit bij Wilsum totaal niet het geval. Ook de tweede kans voor de Wilsummers leverde een doelpunt op. Opnieuw was het Alwin vd Wetering, die een ijzersterk duel speelde, die de bal in het strafschopgebied pompte. De kopbal van Van Zuthem werd nog geblokt, maar Jan van Spijker stond op de juiste plek en schoot het leder via de binnenkant van de paal binnen: 0-2. Na de verdubbeling van de voorsprong was s-Heerenbroek van slag. Wilsum had de wedstrijd onder controle hoewel de thuisploeg het meeste balbezit had. Toch kwamen de gastheren 5 minuten voor het rustsignaal terug in de wedstrijd. Een voorzet vanaf de rechterkant werd op doel gekopt, maar doelman Bolt pareerde uitstekend. In de rebound werd de bal vervolgens alsnog in het doel geschoten: 1-2. Met deze stand werd de rust bereikt.

In de rust gaf trainer Maikel Hondebrink aan dat de geleverde passie en strijd die voor deze derby werd gevraagd door elke speler werd uitgevoerd. De voorsprong was daar en de tweede helft had Wilsum de wind in de rug. De voorwaartsen moesten de defensie van s-Heerenbroek direct onder druk zetten om zo s-Heerenbroek vast te zetten op eigen helft.

Wilsum begon uitstekend aan de tweede helft. s-Heerenbroek werd meteen onder druk gezet en hoewel de ploeg van achteruit probeerde te voetballen, ging dit veelvuldig mis. Ondanks het goede drukzetten van de voorwaartsen werd Wilsum niet gevaarlijk. Vlak na rust was s-Heerenbroek gevaarlijk, maar een voorzet vanaf de rechterkant werd door iedereen gemist. Na een uur spelen ging de thuisploeg meer risico nemen; er werd een extra aanvaller in het veld gebracht en een verdediger naar de kant gehaald. Door deze wissel kwam Wilsum meer en meer onder druk te staan en kreeg s-Heerenbroek enkele goede mogelijkheden. Na een voorzet vanaf de rechterkant had een spits van de thuisploeg de kans om de gelijkmaker aan te tekenen, maar zijn inzet ging naast. Wilsum loerde op de counter, maar Henri en Wiljan waren moegestreden waardoor Wilsum nauwelijks nog in de buurt van het doel van s-Heerenbroek kon komen. Eenmaal lukte dit, maar toen was de pass van Arjen Boeve op Wiljan van Zuthem niet zuiver waardoor een ogenschijnlijke mogelijkheid voor de neus van Van Zuthem langsging. Wilsum probeerde nog wel druk te zetten op de achterhoede van de groene draken, maar de thuisploeg voetbalde zich hier goed onderuit. Hierdoor creëerde de thuisploeg constant een man meer op het middenveld en werd Wilsum steeds verder achteruit gedrukt. Tien minuten voor tijd viel de verdiende gelijkmaker. Na een steekpass werd de bal vanaf de linkerkant voor het doel gegooid. De bal werd dusdanig geraakt dat de bal langs doelman Bolt ging en via de binnenkant van de paal uit het doel ketste, maar in de rebound werd alsnog gescoord: 2-2. Na de gelijkmaker ging s-Heerenbroek met man en macht op zoek naar de voorsprong, die, op dat moment, ook absoluut in de lucht hing. Bij Wilsum sloeg de vermoeidheid toe; Alwin vd Wetering, Jan van Spijker en Wiljan van Zuthem werden naar de kant gehaald. De verse krachten aan Wilsummer zijde waren Demian Bos, Diederik Folkers en Wim van Spijker. Vlak na de gelijkmaker was s-Heerenbroek heel dicht bij de voorsprong, maar de paal stond een voorsprong in de weg. Wilsum gokte op de snelheid van Diederik Folkers om zo nog gevaarlijk te worden, maar dit leek in eerste instantie niet te lukken. Een punt leek het maximaal haalbare voor Wilsum, maar ver in de blessuretijd sloeg Wilsum toe. Diederik Folkers sprintte zijn directe tegenstander eruit en gaf de bal aan Wim van Spijker die volledig vrij stond. Van Spijker controleerde de bal en schoof de bal langs de doelman: 2-3. Luid gejuich steeg op bij de oranjehemden! De invallers Diederik Folkers en Wim van Spijker bewezen hun waarde voor Wilsum met een assist en een doelpunt. Na de hernieuwde voorsprong zette s-Heerenbroek nogmaals aan om de gelijkmaker te forceren. Men was nog heel dichtbij de gelijkmaker, maar doelman Bolt bracht redding middels een geweldige reflex. In de laatste minuut kreeg s-Heerenbroek nog een vrije trap te nemen op 20 meter van het doel. De inzet belandde via Erik Barneveld naast het doel. Uit de hoekschop die ontstond kon Wilsum de bal ruimen en toen klonk het verlossende eindsignaal. Een gestolen overwinning van Wilsum, maar de vreugde was er niet minder om bij de spelers, technische staf en supporters van Wilsum. Wilsum toonde zich dodelijk efficiënt voor het doel van de thuisploeg, terwijl de gastheren zelf enorme kansen lieten liggen om tot scoren te komen.

Na afloop nam Wilsum de felicitaties met alle liefde in ontvangst. In de kantine van de thuisploeg werd door spelers en supporters van beide ploegen nagepraat over het duel. Binnen het veld werd er veel passie en strijd geleverd, maar buiten het veld gaan Wilsummers en s-Heerenbroekers vriendelijk met elkaar om, zoals het hoort. Dat maakt deze derby tot de mooiste derby van de 4e klasse.

Na de 3 overwinning op rij in competitieverband staat Wilsum een loodzware reeks te wachten. Te beginnen met een thuiswedstrijd tegen de huidige nummer 3, Batavia uit Lelystad. Deze ploeg doet nog mee voor de titel. Eerder dit seizoen verloor Wilsum in Lelystad met 2-0. Volgende week zal blijken of Wilsum voor een enorme stunt kan zorgen door een punt of meer af te snoepen van Batavia. Eerst mag men nagenieten van de overwinning op s-Heerenbroek en vanaf dinsdag gaat de knop om en start de voorbereiding op de wedstrijd tegen Batavia. Tot volgende week!