12 december 2015 14:30

Scheidsrechter

Yildiz, T.

Onbekend

Wilsum heeft de derby tegen Zalk met 3-2 gewonnen. De oranjehemden kwamen op het eigen sportpark tot tweemaal toe op achterstand, maar wisten de schade snel te repareren. Na de 2-2 liepen de gemoederen hoog op. Met name de spelers van Zalk lieten zich volledig gaan. Al vanaf het eerste fluitsignaal liet de ploeg uit Zalk zich in woord en gebaar negatief uit over de Wilsummers, waarbij de verwensingen aan het adres van de Wilsummers en de scheidsrechters over het veld vlogen. Diverse spelers van Zalk riepen de meest verschrikkelijke woorden die beter niet genoemd kunnen worden in dit verslag. Maar liefst 3 spelers van Zalk kregen een rode kaart. Gelukkig nam Wilsum sportieve revanche en wist het de ploeg aan de andere kant van de IJssel met 3-2 te verslaan.

Wilsum - Zalk, altijd een beladen derby, al is er een groot verschil tussen beide ploegen. Wilsum startte gisteren met 10 echte Wilsummers in het elftal. Terwijl er bij Zalk een waar vreemdelingenlegioen rondloopt; Zalk heeft er de gewoonte van gemaakt om jongens uit Kampen en omstreken een kans te geven in het eerste elftal, waardoor er nauwelijks nog plek is voor echte Zalkers in het elftal. Na de wedstrijd van vorige week waarin Wilsum veel te slap aan het duel begon en daardoor een onnodige nederlaag (5-2) leed, werd de aandacht in de voorbereiding op dit duel gelegd op de focus voor een wedstrijd. Als iedereen gefocust is vanaf het begin dan is het zeker niet onmogelijk om 3 punten te pakken tegen Zalk. Bij Wilsum startte opnieuw Edward Hofstede in het doel. De 36-jarige keeper maakte vorige week zijn debuut en liet een sterke indruk achter. Vandaag gaf Hofstede dit een passend gevolg. De achterhoede bestond opnieuw uit Demian Bos, Patrick Plette, John Veenstra en Robin Mijnheer. Ook op het middenveld hadden geen mutaties plaatsgevonden en dus stonden Arjen Boeve, Gert Jan Sollie en Jan van Spijker opnieuw op het middenveld. Jurre Heldoorn en Henri vd Wetering waren de flankspelers. Wiljan van Zuthem startte in de basis, dit ging ten koste van Harmen Siedsma. Siedsma nam, net als Julian Plette, Bernard van der Kamp en Diederik Folkers, plaats op de bank.

Wilsum koos vandaag voor een behoudende tactiek. Men wilde het speelveld zo klein mogelijk maken door met de linies kort op elkaar te spelen. Dit zou het voor Zalk lastiger maken om de crosspass te geven, terwijl dit juist een van de handelsmerken van de Zalkers is. Zalk greep direct het initiatief in jacht op een vroege voorsprong. Maar in de openingsfase werden de Zalkers nauwelijks gevaarlijk, evenals de Wilsummers. De voorsprong, die verdiend was te noemen, kwam letterlijk uit de lucht vallen. Een hoekschop werd door verschillende spelers gemist en kon door de nummer 8 van Zalk bij de tweede paal worden ingeschoten: 0-1. Opnieuw een tegentreffer uit een dood spelmoment voor de Wilsummers, want dit was de ploeg van trainer Maikel Hondebrink vorige week ook al overkomen. Vlak na de openingstreffer trok Wilsum de stand alweer gelijk. Wilsum kreeg op 30 meter van het doel een vrije trap te nemen. Jurre Heldoorn trok de bal voor richting Jan van Spijker. Juist toen Van Spijker de lucht in wilde gaan, kreeg hij een duw. De scheidsrechter had goed zicht op de situatie en kende een strafschop toe, waar veel scheidsrechters dit achterwege laten. Heldoorn wist hier wel raad mee en bracht de stand op 1-1. Even later kreeg Wilsum, na een schitterende aanval, een enorme kans op de voorsprong. Henri vd Wetering stuurde Robin Mijnheer weg aan de linkerkant van het veld. Mijnheer behield het overzicht en legde de bal terug op Arjen Boeve. Boeve, die een uitstekend duel speelde, gaf de bal voor op de geheel vrijstaande Wiljan van Zuthem. De kopbal van Van Zuthem werd met de voeten gekeerd door de doelman. In de rebound trachtte Wiljan nog te scoren met een artistieke omhaal, maar opnieuw kwam de doelman als winnaar uit de strijd. In de laatste 10 minuten van de eerste helft zette Zalk aan om opnieuw op voorsprong te komen. Eerst was het de rechtsbuiten van Zalk die werd weggestuurd, maar zijn schot werd zeer knap gepareerd door doelman Hofstede. Even later was het de linksbuiten van Zalk die zijn geluk beproefde met een afstandsschot, maar via Hofstede en de lat ging de bal over het doel. Even later volgde nog een schot van afstand, maar ook die ging via de bovenkant van de lat over het doel van Wilsum. Zalk werd ook nog gevaarlijk uit een hoekschop, maar Robin Mijnheer reageerde zeer attent en kopte de bal voor de lijn weg. Zo overleefde Wilsum enkele hachelijke momenten en werd de rust mede dankzij uitstekend keeperswerk van Hofstede met een 1-1 stand bereikt.

In de rust gaf trainer Maikel Hondebrink aan dat er vanmiddag meer in zat voor Wilsum. Zalk was weliswaar de betere ploeg, maar Wilsum knokte voor elke bal en leverde ontzettend veel strijd. Met passie en strijd was het zeker mogelijk om de 3 punten in eigen huis te houden. Wiljan van Zuthem moest noodgedwongen worden gewisseld, omdat hij opnieuw last kreeg van de enkel. Harmen Siedsma kwam voor hem in de ploeg.

Aan het begin van de tweede helft was het even zoeken voor Wilsum. De ploeg uit Zalk kwam sterk uit de kleedkamer en drong Wilsum meteen naar achter. Na 10 minuten in de tweede helft volgde de verdiende beloning; een voorzet vanaf de rechterkant werd binnen gekopt door de centrale verdediger van Zalk; 1-2. Opnieuw de voorsprong van Zalk en op dat moment viel daar weinig op aan te merken. Maar net als bij de eerste voorsprong, kwam Wilsum weer snel op gelijke hoogte. Het doelpunt was een mooie afspiegeling van de passie en strijd die Wilsum leverde. Arjen Boeve onderschepte op het middenveld de bal, maar leek de bal te verspelen. Maar Boeve gaf niet op en wilde meteen de bal heroveren. Dit lukte en met een pracht van een pass zette Boeve de spits, Harmen Siedsma, alleen voor de doelman. Siedsma rondde koelbloedig af: 2-2. Na de snelle gelijkmaker liepen de gemoederen hoog op. De spelers van de bezoekende ploeg, maar ook zeker de technische staf, waren de gehele middag al aan het zeuren op de scheidsrechter. Waar het eerst alleen bij woorden bleef, daar was dit na een klein uur spelen volledig anders. De linksbuiten van Zalk maakte een actie, maar speelde de bal te ver voor zich uit. In een uiterste poging de bal te heroveren, zette de linksbuiten een schandalige tackle in. Met 2 gestrekte benen torpedeerde hij Patrick Plette. De scheidsrechter kon niet anders dan de desbetreffende speler een terechte rode kaart geven. Gelukkig liep het voor Plette beter af en kon hij de wedstrijd vervolgen. Even later volgde een volgende rode kaart. De rechtsbuiten van Zalk, die totaal niet in de wedstrijd zat, werd gewisseld. Tijdens het voorbijgaan van de scheidsrechter bedankte de speler de scheidsrechter voor het verpesten van zijn middag. De scheidsrechter gaf deze speler geel, maar in het eerste bedrijf had deze speler, ook al wegens commentaar op de leiding, geel gekregen. Met zijn tweede gele, en dus een rode kaart, kon ook deze speler vertrekken en moest Zalk verder met 9 man. Wilsum wist dat er meer in zat dan een gelijkspel tegen de 9 man van Zalk en dus zetten de oranjehemden aan, in jacht op de voorsprong. Verdediger Bos werd afgelost door aanvaller Diederik Folkers om zo op jacht te gaan naar de voorsprong. Heel gevaarlijk werd Wilsum niet en aan de andere kant was het oppassen voor de snelle counter. Maar Wilsum gaf achterin weinig weg en in de 88e minuut kwam Wilsum toch op voorsprong. Henri vd Wetering zette een actie in aan de linkerkant van het veld en trok de bal voor. Daar stond Jan van Spijker om de bal in te koppen en via een rug van een verdediger van Zalk verdween de bal in het doel; 3-2. Luid gejuich steeg op in het veld en langs de kant waar de supporters van Wilsum zich massaal lieten horen. Na de 3-2 ging de moegestreden Van Spijker naar de kant. Bernard van der Kamp was zijn vervanger. In de blessuretijd werd een 3e speler van Zalk met rood van het veld gestuurd. De nummer 16 van Zalk was de hele middag al verschrikkelijk bezig; hij was aan het vloeken en schold diverse spelers uit en slingerde de ene naar de andere verwensing het veld over. Diep in blessuretijd kon ook hij, net als meerdere spelers van Zalk, zich niet beheersen. Juist toen de scheidsrechter zijn kant op keek, spuugde deze speler Harmen Siedsma in het gezicht. Uiteraard werd hier een rode kaart voor getrokken. Ook bij Zalk werd er zowaar een keer niet geprotesteerd en dus was wel duidelijk dat men ook bij Zalk had gezien wat er was gebeurd. Zo moest Zalk dus met 8 man verder. Ondanks het geweldige overtal speelde Wilsum de wedstrijd niet goed uit. In plaats van het veld groot te maken en de bal rond te laten gaan, werd er heel onrustig gevoetbald en werd de bal vaak naar voren geknald. Hier lag gigantisch veel ruimte en dus kreeg Wilsum logischerwijs enkele goede mogelijkheden om het duel definitief te beslissen. Bernard van der Kamp was dichtbij de beslissing, maar stuitte op de doelman. Even later werd Folkers weggestuurd en met grote snelheid ging hij op het doel van Zalk af. Folkers omspeelde de doelman, maar werd geblokt door de doelverdediger van Zalk. De scheidsrechter durfde het niet aan Wilsum nog een penalty te geven en dus werd er doorgespeeld. Even daarvoor had Wilsum ook al een strafschop kunnen krijgen toen er hands werd gemaakt in het strafschopgebied, maar de bal ging niet opnieuw op de stip. In de absolute slotfase haalde men bij Zalk alles uit de kast om toch nog een punt te pakken. Een speler van Zalk lag geblesseerd op de grond en dus speelde Wilsum de bal uit. Na de blessurebehandeling gaven de Zalkers de bal niet terug, maar zocht men de aanval. Gelukkig voor Wilsum kon men de bal eenvoudig opruimen. Na bijna 100 minuten spelen, klonk het eindsignaal. De vreugde was groot bij de spelers, technische staf en supporters van Wilsum. De supporters hadden zich de gehele middag laten horen om zo de mannen van trainer Maikel Hondebrink een hart onder de riem te steken. Onder luid applaus stapten de oranjehemden van het veld. Wilsum liet zien dat je met passie en strijd een heel eind kunt komen. De Zalkers, die op papier een sterkere ploeg hebben, werden op basis van inzet afgetroefd. Daarnaast lieten veel spelers van Zalk zien zich niet te kunnen beheersen. De ploeg uit Zalk was meer bezig met de arbitrage dan met voetballen. Gelukkig hield Wilsum het hoofd koel en ging men hier niet in mee.

Na deze bloedstollende derby is het nu tijd voor een welverdiende winterstop. In het nieuwe jaar zal Wilsum de voorbereiding starten op de tweede seizoenshelft. Als Wilsum ook dan in andere wedstrijden dezelfde inzet kan tonen, is er nog veel mogelijk voor de oranjehemden. Voor nu een fijne jaarwisseling en tot volgend jaar!