5 december 2015 15:00

Scheidsrechter

Wolterink, R.G.J.

Onbekend

Wilsum is zaterdag geheel onnodig onderuit gegaan tegen CSV. In het eerste kwartier gaf de ploeg van trainer Maikel Hondebrink absoluut niet thuis en stond men al met 3-0 achter. Zo liep Wilsum het gehele duel achter de feiten aan. Ondanks dat men af en toe heel aardig voetbalde en Wilsum genoeg kansen kreeg, brak het slechte eerste kwartier de ploeg op. Uiteindelijk eindigde het duel in 5-2.

Na de kansloze nederlaag tegen Olympia (0-5) kreeg Wilsum vandaag de kans om weer eens 3 punten te pakken. Want waar Wilsum niet al te best presteert, daar mag hetzelfde gezegd worden van de thuisploeg. Vooraf stond de ploeg uit Stadshagen op 13 punten, Wilsum had er tot dusver 2 minder verzameld. Vooraf was bij Wilsum de belangrijkste vraag wie de plek onder de lat in zou nemen. Ramon vd Wetering is geblesseerd en tweede keus Gerhard Bolt raakte geblesseerd op de training. Tijdens de warming-up bleek dat Bolt niet fit genoeg was om te starten en dus maakte Edward Hofstede op 36-jarige leeftijd zijn debuut voor het eerste van vv Wilsum. Robin Mijnheer, Patrick Plette, John Veenstra en Demian Bos vormden de achterhoede. Gert Jan Sollie, Arjen Boeve en Jan van Spijker vormden het middenveld. De voorhoede bestond uit Henri vd Wetering, Harmen Siedsma en Jurre Heldoorn. Dit hield in dat Johnny de Velde Harsenhorst, Alwin vd Wetering en Wiljan van Zuthem plaats mochten nemen op de bank.

Wilsum wilde CSV niet de ruimte geven om te voetballen en de ploeg uit Stadshagen dwingen om de lange bal te spelen. Op het middenveld heeft de ploeg uit Stadshagen een aantal handige voetballers staan en dus was het aan Wilsum om hen het voetbal onmogelijk te maken. Zelf is de ploeg het gehele seizoen al bezig om van achteruit te voetballen en zo tot kansen te komen. Dus ook vandaag wilde Wilsum deze spelopvatting hanteren.

Vlak voor het duel werd er nog op gehamerd om scherp te beginnen aan het duel, maar dit was aan dovemans oren gericht. Het duel was nog geen 50 seconden op weg en de bal lag al in het netje. Na balverlies bij Wilsum schakelde de thuisploeg snel om. De spits van de thuisploeg werd met een steekpass weggestuurd en kon zo richting het doel van doelman Hofstede gaan. Zijn inzet was Wilsums goalie te machtig en dus nam de thuisploeg meteen de voorsprong: 1-0. Wie had gedacht dat Wilsum nu wel wakker zou zijn, had het mis. Enkele minuten later stond het al 2-0. Zowel voorin als op het middenveld kreeg de thuisploeg veel te veel ruimte en daar kon de ploeg uit Stadshagen optimaal van profiteren. John Veenstra verloor de spits van de thuisploeg uit het oog. De steekpass volgde, maar leek te hard te zijn. Doelman Hofstede leek de bal op te kunnen pakken, maar toen besloot Veenstra om zijn man nog een tik te geven. De spits van de thuisploeg ging gretig naar de grond en de terechte strafschop volgde. De strafschop werd onberispelijk binnen geschoten: 2-0. Opnieuw dramatisch verdedigen bij Wilsum leidde tot een grotere achterstand. Om het drama compleet te maken, werd het binnen het kwartier ook nog 3-0. Voor het eerst deze jaargang moest Wilsum een tegentreffer uit een hoekschop incasseren. Dit gaf al wel aan dat de uitploeg veel te slap aan het duel was begonnen. Vooraf werd erop gehamerd om de middenvelders en aanvallers van CSV geen enkele ruimte te geven, maar in plaats daarvan kreeg men alle ruimte en kon men doen met de bal wat men wilde. Zo leek de thuisploeg wel een heel gemakkelijke middag tegemoet te gaan. Het laatste kwartier kwam Wilsum wel beter in het duel. Er werden enkele zeer goede aanvallen opgezet, maar diverse mogelijkheden om terug te komen in het duel waren niet aan Wilsum besteed. Zo kreeg Jurre Heldoorn, na goed doorzetten van Henri vd Wetering, een enorme kans om Wilsum terug te brengen in het duel. Helaas voor Wilsum raakte hij de bal maar half, waardoor zijn inzet geen doel trof. Demian Bos liet even later zien hoe je een bal wel vol op de pantoffel neemt, maar de doelman ranselde de bal uit de bovenhoek. Ondanks dat Wilsum het laatste kwartier van de eerste helft heel aardig speelde, werd, door de dramatische start, de rust bereikt met een 3-0 achterstand.
Tijdens de rust gaf trainer Hondebrink aan dat Wilsum helemaal niet onaardig speelde, het laatste kwartier van de eerste helft. Dit was ook absoluut waar. Sterker nog, misschien was dit voetballend gezien wel het beste kwartier van het huidige seizoen. Maar een helft draait niet om een kwartier sterk voetballen, maar om 3 kwartier. Dit leek Wilsum vergeten te zijn, want het eerste kwartier brak de ploeg volledig op. Het was aan de mannen van trainer Maikel Hondebrink om het laatste kwartier uit de eerste helft door te zetten in het tweede bedrijf. Misschien kon dan een zelfde scenario als tegen Reaal Dronten ontstaan. Ook toen stond Wilsum ruim achter, maar wist men nog te winnen. In de hoop terug te komen in het duel werd goalgetter Wiljan van Zuthem in het veld gebracht voor Harmen Siedsma.

Wilsum zette aan het begin van de tweede helft meteen aan om tot scoren te komen en zo de spanning enigszins terug te brengen. CSV werd achteruit gedrukt, maar heel gevaarlijk wist men nog niet te worden. Wilsum komt moeilijk tot scoren en incasseert de tegentreffers veel te gemakkelijk. Zo bleek ook na 10 minuten spelen in de tweede helft. Een hoge bal vanaf de linkerkant kon door de geheel vrijstaande spits worden aangenomen, hij omspeelde doelman Hofstede en tikte de bal simpel in het lege doel: 4-0. Aan alle Wilsumse illusies kwam zo een eind. Enkele minuten later kreeg Wilsum de kans om nog wat aan de score te doen. Wiljan van Zuthem werd gevloerd in het strafschopgebied en zo ging de bal op de stip. Dit buitenkansje werd door Jurre Heldoorn verzilverd: 4-1. Even later was het opnieuw Heldoorn die een beste mogelijkheid kreeg, maar opnieuw was hij ongelukkig in de afwerking. Een kwartier voor tijd kwam de thuisploeg, op wel zeer opmerkelijke wijze, op 5-1. Na een duel op het middenveld raakte Jan van Spijker geblesseerd. De routinier van Wilsum bleef geblesseerd op het veld liggen en bij Wilsum gaf men aan dat de bal buiten het veld moest worden gespeeld, zodat Van Spijker verzorgd kon worden. Dit had Wilsum namelijk zelf ook gedaan in de eerste helft toen er een speler van CSV geblesseerd op de grond lag. In plaats van de bal buiten te schieten, voetbalde de thuisploeg gewoon door. De spits van de thuisploeg nam de bal mee en schoot binnen: 5-1. De woede bij de spelers van Wilsum was groot! Zeer onsportief gedrag van de thuisploeg wat absoluut niet de schoonheidsprijs verdient. De spits van de thuisploeg, en tevens captain, gaf aan niet gehoord te hebben dat Wilsum wilde dat de bal buiten werd gespeeld. Dit was natuurlijk absolute onzin en door dit zeer onsportieve gedrag leek het duel te ontbranden. De scheidsrechter riep beide captains bij zich om zo proberen de wedstrijd nog op een fatsoenlijke manier uit te spelen. Dit leek in eerste instantie niet te lukken, want vlak na de aftrap werd Henri vd Wetering op schandalige wijze gevloerd. De buitenspeler van Wilsum reageerde woedend op zijn belager. De verdediger van CSV kreeg terecht een gele kaart, maar de leidsman vond het ook nodig om Van de Wetering een gele prent te geven wegens diens reactie. Gelukkig was dit het laatste akkefietje in het duel. Beide ploegen kwamen weer tot rust en zo werd het duel uitgespeeld. In de absolute slotfase kreeg Wilsum nog een indirecte vrije trap. Wiljan van Zuthem legde klaar en John Veenstra schoot, via een been van een verdediger van CSV, de bal in het doel: 5-2. Vlak daarna floot de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd.

Als je aan een wedstrijd begint zoals Wilsum dit vandaag deed, ga je zelden een duel winnen. Binnen het kwartier was het 3-0 en was het duel al beslist. Hierna liet Wilsum zien heel aardig te kunnen voetballen en werden er enkele goede aanvallen op de mat gelegd. Maar Wilsum maakt te weinig kansen af en incasseert de treffers heel gemakkelijk. De 5-2 uitslag van vandaag is hier een goede afspiegeling van. Wat absoluut nog vermeld dient te worden, is dat doelman Edward Hofstede absoluut niets te verwijten valt aan deze nederlaag. Sterker nog, de beste man aan de zijde van Wilsum was de 36-jarige debutant.

Volgende week speelt Wilsum het laatste competitieduel van dit jaar. Op het eigen sportpark komt aartsrivaal Zalk op bezoek. Het is aan Wilsum om zich te revancheren voor de wedstrijd van vandaag. De oranjehemden, die tegen CSV overigens in het zwart speelden, lieten zien dat men heel aardig kan voetballen. Groot probleem bij de Wilsummers is dat men moeilijk tot scoren komt, alleen VSW heeft tot dusver minder vaak gescoord dan Wilsum en aan de andere kant krijgt Wilsum de treffers veel te gemakkelijk tegen. Hopelijk kan men tegen Zalk voor een ommekeer zorgen om zo toch nog met een goed gevoel te winterstop in te gaan. Tot volgende week!

(Hier een link naar Sportief Zwolle met meer foto's van de wedstrijd!)