Scheidsrechter

Pekaar, J.

Accommodatie

Onbekend

Na 3 nederlagen op rij heeft Wilsum weer eens weten te winnen. Nadat de thuisploeg diverse mogelijkheden onbenut had gelaten, kwam Wijthmen na een uur spelen zelfs op voorsprong. Pas 5 minuten voor tijd maakte Wilsum gelijk via een prachtige volley van Gert Jan Sollie. In de blessuretijd werd de volle buit gepakt; Jan van Spijker knikte fraai raak. Zo krijgt Wilsum weer meer aansluiting met de middenmoot terwijl Wijthmen nog altijd puntloos is.

Wilsum wist wat het vandaag moest doen; winnen! Alleen met 3 punten kon de ploeg van trainer Maikel Hondebrink tevreden zijn. Wijthmen heeft dit seizoen nog geen punt gepakt en als Wilsum meer aansluiting wil hebben met de middenmoot dan was een overwinning vandaag cruciaal. De voorbije weken wordt er bij Wilsum steevast getraind op het bewegen zonder bal en een goede inspeelpass, zodat er meer van achteruit kan worden opgebouwd. Tegen de sterkere tegenstanders, waarin Wilsum weinig de bal heeft, is dit lastig uit te voeren, maar vandaag tegen Wijthmen was de verwachting dat er meer balbezit voor Wilsum zou zijn en dat er wel van achteruit opgebouwd kon worden.

Ramon vd Wetering startte in het doel voor Wilsum. Demian Bos, Patrick Plette, John Veenstra en Robin Mijnheer vormden de achterhoede. Alwin vd Wetering en Arjen Boeve waren de controleurs op het middenveld en Jurre Heldoorn speelde op ’10.’ Captain Gert Jan Sollie en Henri vd Wetering stonden op de flanken geposteerd en Harmen Siedsma was de diepe spits. In de beginfase probeerde Wilsum inderdaad van achteruit op te bouwen. Alwin vd Wetering of Arjen Boeve zakte vaak iets in om de bal bij de verdedigers op te halen en zo probeerde Wilsum de voorhoedespelers te bereiken. Dit leverde in de beginfase al een enorme kans op voor Henri vd Wetering, maar zijn schot ging over. Het zou deze middag niet de enige mogelijkheid voor Wilsum zijn die onbenut werd gelaten. Wijthmen probeerde wel druk te zetten op de defensie van Wilsum, maar Wilsum kon zich hier vrij aardig onderuit voetballen. Na 10 minuten spelen was het opnieuw Henri vd Wetering die een beste mogelijkheid kreeg om Wilsum op voorsprong te schieten. Na een voorzet vanaf de rechterkant kon Henri vd Wetering de bal bij de tweede paal opvangen, maar van dichtbij schoot Van de Wetering nipt over. De derde en grootste mogelijkheid voor Henri vd Wetering was opnieuw niet aan hem besteed. Van de Wetering werd diep gestuurd, omspeelde de doelman, maar trof de paal. Het was een wonder dat het na 20 minuten spelen nog steeds 0-0 stond, want Wilsum had al diverse mogelijkheden gecreëerd. Wijthmen gokte met name op de counter en leek een keer zeer gevaarlijk te worden, maar Alwin vd Wetering kon net op tijd een schot blokken. Verder kreeg doelman Ramon vd Wetering weinig te doen. Aan de andere kant werd Wilsum opnieuw gevaarlijk na een voorzet vanaf de rechterkant, de doelman tastte mis, en Jurre Heldoorn leek te gaan scoren, maar de scheidsrechter had een overtreding van Siedsma gezien, waardoor het feest niet doorging voor Wilsum. Zo stond na een helft voetballen de brilstand nog steeds op het scorebord.

In de rust gaf trainer Maikel Hondebrink aan dat het helemaal niet slecht was wat Wilsum liet zien; achterin stond het goed en er werd aardig opgebouwd. Wel stonden de voorhoedespelers vaak op een lijn, waardoor ze moeilijk te bereiken waren voor de achterhoede en middenvelders van Wilsum.

Aan het begin van de tweede helft nam Wilsum opnieuw het initiatief zonder echt gevaarlijk te worden.  Nog steeds kon de voorhoede van Wilsum vaak niet bereikt worden en als een flankspeler werd aangespeeld dan kwam die de directe tegenstander vaak niet voorbij. Na een uur spelen kwam Jan van Spijker in het veld voor Harmen Siedsma, in de hoop zo meer de spits aan te kunnen spelen. Vlak voor de wissel was Wilsum heel dicht bij de voorsprong. John Veenstra knalde vanaf 30 meter de bal hard op de doel, maar het leder spatte uiteen op de paal. Na een uur spelen kreeg Wilsum een vrije trap te nemen aan de linkerkant van het veld, op zo’n 25 meter van het doel van Wijthmen. Henri vd Wetering was in de eerste helft al meerdere malen gevaarlijk geweest met een vrije trap, maar dit keer liet hij het over aan Jurre Heldoorn. De indraaiende voorzet van Heldoorn was veel te laag en kon makkelijk worden opgevangen door de doelman. Vervolgens schakelde Wijthmen, in tegenstelling tot Wilsum, wel snel om. De steekpass werd gegeven, Ramon vd Wetering twijfelde even en een paar seconden later lag de bal in het netje: 0-1. Geheel tegen de verhouding in kwam Wijthmen op voorsprong. Na deze tegenslag was Wilsum de weg even kwijt. Het vertrouwen leek weg en angst sloop in de ploeg; zou Wijthmen dan tegen Wilsum de eerste punten van het seizoen pakken? Dit had zomaar gekund, want even later kreeg Wijthmen een enorme kans op de 0-2, maar Ramon vd Wetering bracht knap redding. Aan de andere kant leek de bal er voor Wilsum maar niet in te gaan. Jan van Spijker verlengde de bal met zijn hoofd op Patrick Plette, maar die kon net niet tot een schot komen. Op dat moment speelde Plette op het middenveld, want Arjen Boeve werd gewisseld voor Johnny de Velde Harsenhorst. Johnny ging achterin spelen en Plette schoof door naar het middenveld. Even later kwam Erik Barneveld nog in de ploeg voor Alwin vd Wetering.

Met nog 20 minuten te spelen ging Wijthmen steeds meer tijdrekken. Er volgden diverse blessurebehandelingen, maar de leidsman liet al weten de tijd er zeker bij op te trekken. Met nog zo’n 10 minuten te spelen, kreeg Wilsum een enorme kans op de gelijkmaker. Gert Jan Sollie kon 5 meter voor het doel de bal aannemen en schieten, maar in plaats daarvan besloot de captain de bal in een keer op het doel te pakken, maar de kopbal belandde recht in de handen van de doelman. Wilde de bal er dan echt niet in vandaag? Even later bleek dit gelukkig niet het geval te zijn. In de 85e minuut kreeg Sollie de bal in het strafschopgebied voor zijn voeten. Zonder na te denken volleerde hij de bal richting het doel; de bal ging over de doelman en belandde fraai in het doel: 1-1.

In de absolute slotfase zette Wilsum nogmaals aan om toch nog de 3 punten uit het vuur te slepen. Robin Mijnheer brak door aan de linkerkant. Hij zag Van Spijker in het strafschopgebied en zette de bal precies goed voor. Vervolgens knikte Van Spijker de bal via de grond in het doel: 2-1! Een knap doelpunt van de invaller en zo leek Wilsum alsnog de 3 punten te gaan pakken. Na de voorsprong nam de frustratie toe bij de gasten en kreeg de ploeg diverse gele kaarten. Wilsum kwam nog een keer heel goed weg. Na een corner bleef de bal liggen in het strafschopgebied en volgde een ware scrimmage voor het doel van Ramon vd Wetering. Uiteindelijk viel de bal goed voor Wilsum en kon Demian Bos, die een sterke wedstrijd speelde, de bal wegwerken. Vervolgens floot de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd. Een moeizame, maar wel verdiende overwinning voor de mannen van trainer Maikel Hondebrink. Wijthmen blijft dus puntloos, ook na dit duel. Toch liet deze ploeg zien, als je ze ruimte geeft, aardig te kunnen voetballen. De punten zullen vanzelf gaan komen.

Volgende week gaat Wilsum op bezoek bij EDON, de vorige club van Maikel Hondebrink. Een speciaal duel dus voor de oefenmeester van Wilsum. Door de overwinning van vandaag staat Wilsum momenteel 9e, maar kan het absoluut nog stijgen op de ranglijst. EDON staat, na de kansloze 0-4 nederlaag tegen Zwolsche Boys, op een 4e plek met 15 punten uit 8 duels. Als Wilsum volgende week kan winnen van EDON vinden de oranjehemden echt weer aansluiting met de subtop. Tot volgende week!