17 oktober 2015 14:30

Scheidsrechter

Kwakkel, E.

Onbekend

Na de kansloze nederlaag van vorige week tegen Swift '64 (0-5) is Wilsum opnieuw onderuit gegaan. In Zwolle was Zwolsche Boys met 2-0 te sterk voor de Wilsummers. In de openingsfase waren de kansen voor Wilsum, maar over de hele wedstrijd genomen kreeg de thuisploeg de beste kansen. In de 58e minuut kwamen de Boys op voorsprong en 2 minuten later stond de eindstand op het bord.

Een belangrijk duel vandaag, voor beide ploegen. Winst betekent aansluiting met de middenmoot, maar bij een nederlaag komen de onderste plekken steeds meer in het vizier. Wilsum gokte vandaag op de omschakeling. Van de tegenstander was bekend dat ze te pakken zijn in de omschakeling, omdat er niet even snel wordt omgeschakeld. Wilsum startte met Ramon vd Wetering in het doel. De achterhoede bestond uit Robin Mijnheer, die weer terugkeerde op de rechtsback positie, Patrick Plette, John Veenstra en Johnny de Velde Harsenhorst. Arjen Boeve, Gert Jan Sollie en Jurre Heldoorn vormden het middenveld. Henri vd Wetering en Harmen Siedsma stonden op de flank geposteerd en Jan van Spijker, die voor het eerst in een competitieduel in de basis startte, was de spits. Bij balbezit van de tegenstander speelde Wilsum 4-3-3, maar bij balbezit werd er 4-4-2 gespeeld met Harmen Siedsma en Jan van Spijker als de 2 diepe spitsen.

De wedstrijd begon later dan gepland. De lijnen op het veld waren niet goed zichtbaar en dus besloot de scheidsrechter dat de lijnen opnieuw gekalkt moesten worden, voordat er afgetrapt kon worden. Zeer slordig van de thuisploeg, maar nadat de lijnen opnieuw waren gekalkt, kon er worden afgetrapt. In de openingsfase was Wilsum de gevaarlijkste ploeg. Al na 5 minuten hadden de oranjehemden op voorsprong kunnen komen. Na een sterke actie van Henri aan de linkerkant en een dito voorzet kon Jan van Spijker de bal met het hoofd richting doel koppen. Maar Van Spijker kon net niet genoeg kracht en richting aan de bal geven, waardoor de doelman makkelijk kon vangen. De grootste kans voor Wilsum ontstond enkele minuten later. Na een lange bal van achteruit kon Jan van Spijker de bal verlengen op Henri vd Wetering. Van de Wetering ontsnapte aan buitenspel, maar zijn inzet werd gekeerd door de doelman. Zo bleef het 0-0. Die stand leek een paar minuten te veranderen. Zwolsche Boys counterde snel en ging met 2 spelers op doelman Ramon vd Wetering af. De bal werd breed gespeeld en in het doel geschoven, maar de speler van Zwolsche Boys deed dit in buitenspelpositie en dus werd het doelpunt afgekeurd. Na het eerste kwartier, waarin Wilsum de gevaarlijkste ploeg was, nam Zwolsche Boys het initiatief over. Met name de linksbuiten van de gastheren werd vaak gezocht en zorgde voor veel dreiging. De grootste mogelijkheid voor de thuisploeg ontstond na een aanval via de rechterkant.
De snelle rechtsbuiten werd diep gestuurd en gaf de bal in een keer hard voor achter de laatste linie van de Wilsummer verdediging. De spits van Zwolsche Boys leek te gaan scoren, maar Ramon vd Wetering redde knap. Veel gevaarlijker werd de thuisploeg niet en dus gingen beide ploegen met 0-0 de kleedkamer in.

In de rust, waarin Wilsum kon genieten van een koud bakje thee, gaf trainer Maikel Hondebrink aan dat Wilsum op deze manier door moest gaan. Zwolsche Boys kreeg niet heel veel kansen en Wilsum moest blijven gokken op de omschakeling, want daarmee kon het de thuisploeg pijn doen.

In de eerste minuten na rust gebeurde er weinig. Zwolsche Boys had wel meer de bal, maar wist hier niet goed mee om te gaan. Wilsum loerde op de counter, maar ook dat kwam niet echt van de grond. De voorsprong van de thuisploeg, die wel verdiend was, kwam daarom ook min of meer uit de lucht vallen. Na een overtreding, waarvan mag worden afgevraagd of het daadwerkelijk een overtreding was, kreeg Zwolsche Boys een vrije trap te nemen op de rand van het strafschopgebied. De inzet werd langs de muur geschoten in de hoek waar Ramon vd Wetering stond opgesteld, maar toch kon de doelman van Wilsum de inzet niet keren: 1-0. Een paar minuten later werd het duel beslist. Wilsum kreeg een vrije trap te nemen aan de rechterkant van het veld. Patrick Plette gaf de bal voor, maar de achterhoede van de Boys kon de bal wegwerken. Wilsum had te weinig mensen achter de bal en dus kon de thuisploeg direct counteren. De steekpass volgde en opnieuw gingen 2 spelers van Zwolsche Boys op doelman Van de Wetering af. Dit keer bleef de spits wel goed achter de bal, de bal werd breed gelegd en simpel in het doel getikt: 2-0. Waar Wilsum Zwolsche Boys wilde pakken in de omschakeling, daar werden de oranjehemden zelf gepakt in de omschakeling. Na de 2-0 kwam Demian Bos in het veld voor Jan van Spijker. Even later kwam Alwin vd Wetering in het veld, hij verving Harmen Siedsma. Na de wissels kreeg Wilsum weer meer grip en ging de ploeg op jacht naar de aansluitingstreffer. Demian Bos, die rechtsbuiten stond, werd diep gestuurd, maar zijn voorzet kon net niet binnen worden gewerkt door Jurre Heldoorn, die nu in de spits stond. Na opnieuw een aanval via de rechterkant kreeg Patrick Plette een mogelijkheid om uit te halen, maar hij had hier te veel tijd voor nodig, waardoor de kans was verkeken. Ook kreeg Wilsum in de slotfase nog een aantal hoekschoppen te nemen, maar ook daaruit kon niet worden gescoord. Zwolsche Boys loerde op de counter, maar wist niet meer echt gevaarlijk te worden. Na 90 minuten floot de scheidsrechter voor het einde van het duel. Door de overwinning gaat Zwolsche Boys over Wilsum heen op de ranglijst.

Volgende week wordt er niet gevoetbald. Over 2 weken neemt Wilsum het thuis op tegen Wijthmen. Wijthmen heeft tot nu toe alle duels verloren en staat onderaan in de 4e klasse C. Het is aan Wilsum om, na 3 nederlagen op rij, weer eens te winnen. Tot dan!