Scheidsrechter

Hamstra, A.

Accommodatie

Onbekend

Wilsum heeft voor het eerst in 8(!) jaar in eigen huis de derby tegen 's-Heerenbroek gewonnen. In de eerste helft waren de oranjehemden veel sterker en kwam de ploeg van trainer Maikel Hondebrink op voorsprong via een benutte strafschop van Jurre Heldoorn. Even later verdubbelde Harmen Siedsma de voorsprong, maar vlak voor rust kwam 's-Heerenbroek via een strafschop terug tot 2-1. Na een uur spelen moest Wilsum met 10 man verder nadat Robin Mijnheer zijn tweede gele kaart kreeg. Met 10 man wist Wilsum stand te houden en zo de overwinning over de streep te trekken.

Op de dag van deze derby stond ook Nationale Burendag op het programma. Daarom waren er allerlei activiteiten georganiseerd. Zo speelden de meidenteams van Wilsum tegen de F1 en E1 van 's-Heerenbroek. Supporters uit 's-Heerenbroek werden met de buurtbus naar Wilsum gebracht en de eerste selectie van 's-Heerenbroek werd zelfs per boot vervoerd naar Wilsum. Even later zou blijken dat 's-Heerenbroek zowel letterlijk als figuurlijk de boot in ging vandaag.

Eindelijk moest het weer eens gaan gebeuren; winst op 's-Heerenbroek. De laatste overwinning was al 2,5 jaar geleden toen er in 's-Heerenbroek met 0-1 werd gewonnen. De laatste thuisoverwinning op de buren uit 's-Heerenbroek dateerde zelfs van 1 september 2007. Bij iedere speler van Wilsum was dan ook duidelijk dat het vandaag moest gaan gebeuren. Wilsum kende de nodige personele problemen. Alwin vd Wetering, Wiljan van Zuthem en John Veenstra waren allen niet beschikbaar wegens blessures. Ook Demian Bos was afwezig, omdat hij ziek was. Het was voor trainer Maikel Hondebrink een heel gepuzzel om tot een volwaardig elftal te komen. Ramon vd Wetering startte, zoals gewoonlijk, in het doel. Johnny de Velde Harsenhorst, Erik Barneveld, Patrick Plette en Robin Mijnheer vormden de  achterhoede. Voor Erik Barneveld was dit zijn eerste basisplaats dit seizoen in een competitiewedstrijd. Arjen Boeve, Gert Jan Sollie en Jurre Heldoorn vormden het middenveld. Harmen Siedsma stond in de spits geposteerd en werd geflankeerd door Diederik Folkers en Henri vd Wetering.

Wilsum begon scherp aan de wedstrijd; 's-Heerenbroek werd meteen onder druk gezet en de Wilsummers dwongen de doelman om veelvuldig de lange bal te spelen. De lange bal werd vaak door Wilsum opgevangen en van daaruit kon de ploeg richting het doel van 's-Heerenbroek optrekken. De eerste mogelijkheid diende zich al vroeg aan. Jurre Heldoorn stuurde met een prachtige steekpass Henri vd Wetering weg, maar zijn schot ging voorlangs. Het zou zeker niet de laatste keer zijn dat Henri vd Wetering gevaarlijk voor het doel opdook. Wilsums linksbuiten was de gehele wedstrijd werkelijk een plaag voor de statische verdediging van 's-Heerenbroek. Even later was het opnieuw Henri die gevaarlijk kon worden, maar dit keer ging zijn schot over. Binnen het kwartier kreeg Wilsum ook nog een derde kans, maar Arjen Boeve schoot vanaf randje strafschopgebied wild naast. Aan de andere kant gaf Wilsum niets weg. Erik Barneveld en Gert Jan Sollie heersten in de lucht en op elke plek op het veld werden de 's-Heerenbroekers afgetroefd door het fellere Wilsum. Hier was vooraf ook op gehamerd. Doorgaans is 's-Heerenbroek feller in de derby, maar daar was vanmiddag niets van te zien. Na een half uur spelen volgde alsnog de beloning voor Wilsum. Henri vd Wetering glipte maar weer eens langs zijn directe tegenstander en werd vervolgens binnen het strafschopgebied gevloerd; strafschop! Jurre Heldoorn ging achter de bal staan en schoot het leder beheerst binnen: 1-0. De verdiende voorsprong was daar. Ook na de voorsprong leken de 's-Heerenbroekers nog niet wakker en bleef Wilsum de betere ploeg. Even later resulteerde dit in de 2-0. Na een te korte pass op de doelman liep Harmen Siedsma door naar de doelman. De doelman schoot de bal tegen Siedsma aan. De spits van de Wilsummers kon de bal nog net binnen houden en schoot vervolgens de bal simpel in het lege doel: 2-0. Een ideale stand om de rust mee in te gaan, maar toch kwam 's-Heerenbroek vlak voor rust nog terug in de wedstrijd. Patrick Plette kreeg de bal ongelukkig op zijn arm en dus kende de scheidsrechter, opnieuw terecht, een strafschop toe. Gert Kwakkel schoot binnen: 2-1. Met deze stand werd de rust bereikt.

Tijdens de rust werd er bij Wilsum nog flink nagepraat over de aansluitingstreffer van 's-Heerenbroek, aangezien het volledig onnodig was dat 's-Heerenbroek terug was gekomen in het duel. Wilsum was de veel betere ploeg, maar nu leefde bij 's-Heerenbroek de hoop dat er nog wat te halen viel.
Ondanks de tik die Wilsum vlak voor rust kreeg, kwam de ploeg sterk uit de kleedkamer. Opnieuw werd 's-Heerenbroek meteen onder druk gezet. Binnen 5 minuten in de tweede helft had 's-Heerenbroek eigenlijk met 10 man op het veld moeten staan. De rechtsachter van 's-Heerenbroek, die al een gele prent had gekregen, haalde Henri vd Wetering van achter onderuit. De scheidsrechter, die de wedstrijd in goede banen leidde, had direct rood kunnen geven en op z'n minst geel moeten geven, maar liet dit achterwege. Uit de daaropvolgende vrije trap kwam Gert Jan Sollie net te kort om de bal in het doel te koppen. Waar 's-Heerenbroek ontsnapte aan een rode kaart, daar moest Wilsum na een uur spelen wel verder met een man minder. Robin Mijnheer kreeg eerst geel na een overtreding op Gert Kwakkel. Even later maakte Mijnheer bewust hands, maar spaarde de scheidsrechter de rechtsachter van Wilsum. Toen Robin Mijnheer even later opnieuw een overtreding maakte, volgde wel de terechte tweede gele kaart en dus rood voor Wilsums jongeling. Een half uur langs moest Wilsum verder met een man minder. Inmiddels was Jan van Spijker in het veld gekomen voor Diederik Folkers. Van Spijker ging in de spits spelen samen met Henri vd Wetering. Arjen Boeve werd rechtsachter en Harmen Siedsma zakte een linie terug naar het middenveld. Met nog een half uur op de klok restte Wilsum niets dan tegenhouden. 's-Heerenbroek drong wel aan, maar echt grote kansen leverde dit niet op. Sterker nog, Wilsum was heel dicht bij de 3-1. Opnieuw was het Henri vd Wetering, de absolute uitblinker deze middag, die ontsnapte aan de linkerkant. Zijn voorzet werd gemist door Jan van Spijker en Jurre Heldoorn kwam bij de tweede paal een teenlengte te kort om de bal in het doel te schieten. De beslissing bleef uit en dus bleef 's-Heerenbroek hopen op de gelijkmaker. 's-Heerenbroek werd een aantal malen wel dreigend, zonder echt tot kansen te komen, maar Ramon vd Wetering heerste in het strafschopgebied. In de 90e minuut kreeg 's-Heerenbroek toch nog een enorme kans om op gelijke hoogte te komen. Na een vlotte combinatie in het strafschopgebied kon de bal van dichtbij voor het doel worden gebracht. Ramon vd Wetering kon deze voorzet net niet keren, maar Jurre Heldoorn voorkwam met een belangrijke ingreep dat 's-Heerenbroek alsnog op gelijke hoogte kwam. Dit was de laatste mogelijkheid voor de gasten om alsnog een punt uit het vuur te slepen. Na 93 minuten voetballen floot de scheidsrechter voor de laatste keer. De handen gingen in de lucht bij de Wilsummers, die na 8 jaar weer eens thuis wisten te winnen van 's-Heerenbroek in deze beladen derby. Een verdiende overwinning, met name op basis van de eerste helft waarin Wilsum veel sterker was dan 's-Heerenbroek. Na de rode kaart voor Robin Mijnheer wist Wilsum op wilskracht de overwinning over de streep te trekken. Een knappe prestatie van de oranjehemden!

Volgende week wacht Wilsum het zware uitduel met Batavia'90 uit Lelystad. Deze ploeg heeft de eerste 4 competitiewedstrijden allemaal winnend weten af te sluiten. Het zal een zware kluif worden voor Wilsum, maar in voetbal is alles mogelijk. Tot volgende week!