12 september 2015 14:30

Scheidsrechter

Pekaar, J.

Onbekend

Wilsum heeft vandaag de eerste competitiewinst van dit seizoen geboekt. Na een dramatische eerste helft waarin de oranjehemden met 0-3 achter stonden, rechtten de Wilsummers in de tweede helft de rug. Na 79 minuten spelen stond er een 1-4 tussenstand op het bord, maar na 94 minuten spelen was dit volledig anders; Wilsum won met 5-4 door in een kwartier tijd 4 keer te scoren.

Wilsum kende geen wijzigingen in het basiselftal ten opzichte van de verloren wedstrijd van vorige week tegen HTC. Dit betekende dat Ramon vd Wetering onder de lat stond. Robin Mijnheer, John Veenstra, Patrick Plette en Johnny de Velde Harsenhorst vormden de achterhoede. Captain Gert Jan Sollie werd op het middenveld geassisteerd door Arjen Boeve en Alwin vd Wetering. Henri vd Wetering en Jurre Heldoorn waren de buitenspelers en Harmen Siedsma stond in de spits geposteerd.

Na het verloren duel van vorige week wilde Wilsum vandaag de rug rechten. Ook de gasten liepen niet over van zelfvertrouwen na de kansloze nederlaag tegen Olympia. De tactiek van vandaag was helder; inzakken en op eigen helft Reaal geen enkele meter geven. De afspraken waren helder, maar de uitvoering was een stuk minder. Binnen de minuut kwamen de gasten al op voorsprong. Een van de middenvelders van Reaal Dronten liep weg uit de rug van Alwin vd Wetering. De steekpass was goed, de aanname perfect en de afronding heel beheerst: 0-1. Wie had gedacht dat Wilsum nu wel wakker zou zijn, had het mis. Nog geen 2 minuten later was het opnieuw raak. De spits van Reaal Dronten werd diep gestuurd, hij behield het overzicht en legde de bal panklaar bij de tweede paal neer, waar de linksbuiten van Reaal de bal simpel in het lege doel kon tikken: 0-2. Ontzetting en verbijstering was af te lezen op de gezichten van de Wilsummers. Hoe ging men dit nog rechtzetten? Het was aan goed keeperswerk van Ramon vd Wetering te danken dat het binnen 10 minuten niet al 0-3 stond. Aan de andere kant was Wilsum dicht bij de aansluitingstreffer. Na een goede corner van Henri vd Wetering ontstond er een ware scrimmage voor de goal, maar uiteindelijk belandde de inzet van Harmen Siedsma naast het doel. Geen aansluitingstreffer voor Wilsum, maar even later viel wel de 0-3. Na balverlies diep op de helft van Reaal Dronten probeerde Wilsum druk te zetten. Reaal voetbalde zich hier eenvoudig onder uit en dus lag er heel veel ruimte achter de defensie van Wilsum. Reaal profiteerde hier optimaal van; na een voorzet vanaf de linkerkant kopte de spits knap raak: 0-3. De frustratie bij de Wilsummers nam zichtbaar toe. Patrick Plette kreeg dan ook een terechte gele kaart na een overtreding. Na de 0-3 werd er in het eerste bedrijf niet meer gescoord. Kansen waren er nog wel genoeg. Eerst was het Ramon vd Wetering die na een verkeerde uitworp tot driemaal toe knap redding bracht en een schot van Reaal spatte uiteen op de bovenkant van de lat. Aan de andere kant schoot Henri vd Wetering, na een snelle counter, net voorlangs. De grootste kans was voor Jurre Heldoorn, maar de doelman kwam als winnaar uit de strijd na een één op één duel. Zo werd de rust bereikt met een 0-3 tussenstand.

In de rust probeerde trainer Maikel Hondebrink zijn manschappen weer op te peppen. Wilsum kon kiezen; of nu de handdoek werpen of nog knokken voor een goed resultaat. Wilsum koos voor het laatste. In plaats van inzakken ging Wilsum nu volop druk zetten op de defensie van Reaal Dronten. Ook werd Wiljan van Zuthem binnen de lijnen gebracht, hij verving Alwin vd Wetering in de hoop om meer voetbal op het middenveld te krijgen.

Wilsum startte furieus aan het tweede bedrijf. Het leek alsof men herboren uit de kleedkamer kwam. Vlak na de hervatting kreeg Henri vd Wetering een dot van een kans, maar hij schoot net naast. Even later was het alsnog raak. Na een vrije trap van Jurre Heldoorn kon Gert Jan Sollie de bal nog net voor het doel brengen. Harmen Siedsma kon, nadat hij eerst de doelman omver had geduwd, raak koppen: 1-3. De scheidsrechter keurde het doelpunt goed, waar hij ook absoluut voor een overtreding had kunnen fluiten. Vlak na de 1-3 had Reaal Dronten de marge weer kunnen vergroten. Patrick Plette leed, niet voor het eerst deze middag, slordig balverlies, maar de bal werd naast geschoten. 10 minuten na rust kreeg Reaal alsnog de kans om er 1-4 van te maken. Na een steekpass op de spits van Reaal Dronten maakte Ramon vd Wetering een overtreding waardoor er een terechte strafschop volgde. De spits van Reaal Dronten moest met een zichtbaar ernstige blessure van het veld worden gedragen. Na afloop werd bekend dat hij zijn kuitbeen heeft gebroken. Vanaf deze plek wensen we hem veel sterkte toe met zijn herstel! De toegekende strafschop werd vervolgens beheerst binnen geschoten: 1-4. Was het nu dan echt voorbij? Verwonderlijk was dat na de 1-4 de gasten steeds meer tegen zichzelf gingen voetballen. De scheidsrechter moest het een aantal keer ontgelden en daarom trok de leidsman tot driemaal toe een gele kaart. Wilsum kreeg 20 minuten voor de tijd de kans om weer iets terug te doen. Henri vd Wetering werd gevloerd in het strafschopgebied en dus volgde een terechte strafschop. John Veenstra eiste de bal op, maar zijn inzet werd gekeerd door de doelman. De wanhoop werd hoe langer hoe meer zichtbaar bij de Wilsummers. Symbolisch voor deze wanhoop was de reactie van Arjen Boeve na de gemiste strafschop, Wilsums middenvelder zakte door de knieën en leek niet meer in een goed resultaat te geloven. Even later was het alsnog 2-4. Gert Jan Sollie kon aan de linkerkant, op de rand van het strafschopgebied, de bal aannemen. Hij bleef net zolang wachten totdat Wiljan van Zuthem, die heel sterk inviel, voor het doel was. Zijn voorzet was perfect, de kopbal ook: 2-4. Langzamerhand keerde het geloof weer terug bij Wilsum en was Reaal Dronten de kluts opeens volledig kwijt. In de 83e minuut kwam Wilsum op 3-4. Een schot van afstand van Arjen Boeve werd gekeerd door de doelman, maar belandde voor de voeten van Harmen Siedsma, hij schoot binnen: 3-4. Na de 3-4 werd Jan van Spijker in het veld gebracht voor Johnny de Velde Harsenhorst, in een alles of niets poging om nog tot een gelijkmaker te komen. In een knotsgek duel als dit kan alles, zo bleek. John Veenstra, eerst de schlemiel na het missen van de strafschop, groeide uit tot de held van Wilsum. Na een afgeslagen corner volleerde hij de bal met zijn mindere linker in één keer op het doel. De bal plofte binnen via de paal: 4-4. De comeback was volledig! Nou ja, het kon natuurlijk nog mooier.. Zoals gezegd; in een knotsgek duel als dit duel is alles mogelijk. Zo bleek in blessuretijd. Een corner vanaf de rechterkant werd door Henri vd Wetering voor het doel geslingerd. De voorzet werd licht aangeraakt door een van de Reaal spelers en belandde in het doel: 5-4. Luid gejuich steeg op bij spelers, technische staf en supporters. Binnen 15 minuten boog Wilsum een 1-4 achterstand om in een 5-4 voorsprong! Reaal probeerde nog wel terug te komen, maar de Drontenaren waren mentaal volledig geknakt. Na 94 minuten spelen werd er voor het laatst gefloten deze middag. De eerste overwinning is een feit! De eerste helft van Wilsum was dramatisch. De tweede helft streed de ploeg voor elke meter. Hopelijk is bij de spelers nu ook het kwartje gevallen; met strijd kunnen we heel veel bereiken. Natuurlijk, voetballend gezien moet het nog veel beter, maar een overwinning als deze is natuurlijk heel lekker.

Volgende week gaat Wilsum op bezoek bij VSW. Dit is traditioneel gezien een lastig duel voor Wilsum. Maar als de ploeg van trainer Maikel Hondebrink dezelfde passie en strijd kan brengen als vandaag in de tweede helft dan is een goed resultaat zeker mogelijk. Hopelijk tot volgende week!