28 februari 2015 15:00

Scheidsrechter

Siertsema, J.K.S.

Onbekend

Vandaag stond in Stadshagen de wedstrijd tussen CSV '28 en Wilsum op het programma. De eerdere ontmoeting tussen beide ploegen was in een 3-1 overwinning geëindigd voor Wilsum, maar deze keer was de thuisploeg te sterk. Na 18 minuten keek Wilsum al tegen een 3-0 achterstand aan. Na 90 minuten voetbal werd de eindstand van 5-2 bereikt. Een belangrijke overwinning voor CSV '28 dat nu meer aansluiting krijgt met de top van de 4e klasse C. Aan de andere kant blijft Wilsum in de onderste regionen verkeren.

Roeien met de riemen die je hebt, een uitdrukking die vandaag absoluut opging voor Wilsum, want ook vandaag had de ploeg van Jan Stoffer te maken met een waslijst aan afwezigen. Ten opzichte van vorige week was alleen Wiljan van Zuthem weer beschikbaar, maar bij de afwezigen konden Erik Barneveld, John Veenstra en Gert Jan Sollie worden toegevoegd. Zo kwam de lijst met afwezigen op 8 spelers te staan. Wilsum startte met Gerhard Bolt in het doel. De achterhoede bestond uit Machiel Kanis, Johnny de Velde Harsenhorst, Aske Riezebos en Robin Mijnheer. Jurre Heldoorn, Henri vd Wetering en Jan van Spijker vormden het middenveld en de voorhoede bestond uit René Dorgelo, Wiljan van Zuthem en Bernard van der Kamp. Diederik Folkers, Jan Bergsma en Matthijs vd Wetering waren de wisselspelers.
Het begin van de wedstrijd was duidelijk voor de thuisploeg. De bal ging simpel rond en met name de creatieve middenvelders van CSV '28 kwamen veel in balbezit waarna zij de voorhoede in stelling brachten. Dit resulteerde na 8 minuten al in een doelpunt. Na een voorzet vanaf de linkerkant werd de bal ingeschoten. Doelman Bolt stond op het verkeerde been, maar wist de bal toch nog te pareren, maar was vervolgens kansloos in de rebound: 1-0. Toch had dit doelpunt niet goedgekeurd mogen worden, want de assistent-scheidsrechter had buitenspel geconstateerd en vlagde voor buitenspel, maar toch keurde de scheidsrechter het doelpunt goed. Zijn uitleg: na het schot was er een nieuwe situatie ontstaan. Een fraai verzonnen uitleg, maar dit doelpunt had dus nooit goedgekeurd mogen worden. Later zou blijken dat dit niet de enige keer was dat de scheidsrechter een doelpunt goedkeurde ondanks buitenspel.

Na de vroege voorsprong van CSV '28 bleef Wilsum de mindere ploeg. De linies lagen veel te ver uit elkaar, waardoor de thuisploeg naar harte lust kon combineren. Dit leidde enkele minuten later al tot de 2-0. Linksback Robin Mijnheer trachtte de bal binnen te houden, maar stelde hiermee de rechtsbuiten van de thuisploeg in staat om een voorzet te geven. Deze voorzet was perfect op maat en kon simpel worden ingetikt: 2-0. Een paar minuten later had het ook al 3-0 kunnen staan, maar een voorzet vanaf de rechterkant werd naast gekopt. Enkele minuten later was het wel raak. Een verre voorzet vanaf de rechterkant werd compleet verkeerd ingeschat door doelman Bolt, hij tastte mis en zag de spits simpel intikken: 3-0. Als het zo door zou gaan, waren de dubbele cijfers zeker een mogelijkheid. Gelukkig wist Wilsum de rug enigszins te rechten. Kort na de 3-0 had het zo maar 3-1 kunnen staan, maar Wiljan van Zuthem tikte een goed genomen hoekschop op de lat. Aan de andere kant had het ook 4-0 kunnen worden, maar eenmaal blokte Aske Riezebos de bal, de gastheren schoten een keer van dichtbij over en 5 minuten voor rust wist Doelman Bolt een inzet van dichtbij knap te keren. In de laatste minuten van de eerste helft kreeg Wilsum nog een tweetal mogelijkheden. Eerst was het Bernard van der Kamp met een goede actie aan de linkerkant en een dito voorzet, vervolgens schoot René Dorgelo nipt over. Vlak voor rust was het wel raak. Wiljan van Zuthem had een goede actie in huis en gaf de bal aan René Dorgelo, de rechtsbuiten van Wilsum bewaarde het overzicht en gaf de bal aan Jurre Heldoorn. Vervolgens schoot de middenvelder beheerst raak: 3-1. Een belangrijke goal zo vlak voor de rust.

Alle goede bedoelingen ten spijt, vlak na de hervatting werd de marge alweer drie. Na een fraaie actie wist doelman Bolt eerst nog te redden, maar even later was het alsnog raak: 4-1. Een paar minuten later had het ook al 5-1 kunnen staan, want doelman Bolt kwam uit, maar tastte volledig mis. Vervolgens wist hij met enig fortuin de bal toch weg te werken. Ondanks dat het een kansloze middag leek voor Wilsum gaf de ploeg niet op en bleef het strijden. Toch knap na zoveel tegenslag! Dit resulteerde in de 4-2. Jurre Heldoorn won een belangrijk duel op het middenveld en gaf de bal aan René Dorgelo, zijn voorzet werd door Wiljan van Zuthem in het doel gekopt: 4-2. Na de 4-2 kreeg de thuisploeg twee goede mogelijkheden, maar tot tweemaal toe was het Bolt die redding wist te brengen. Na 70 minuten kwam Diederik Folkers in het veld, hij verving de moe gestreden Bernard van der Kamp. Na deze wissel brak er een fase aan waarin Wilsum duidelijk sterker was en op jacht ging naar de aansluitingstreffer. Die kwam er ook bijna; na een goede actie van Diederik gaf hij de bal aan Henri vd Wetering, de linkshalf van Wilsum stuitte vervolgens op de doelman van de gastheren. Na deze kans was het beste er wel af bij Wilsum en tilde CSV de stand nog naar 5-2. Een ingestudeerde vrije trap werd kort genomen en vervolgens prima ingeschoten. Maar net als bij de 1-0 stak de assistent-scheidsrechter van Wilsum de vlag in de lucht wegens vermeend buitenspel. Opnieuw vond de scheidsrechter dat hij het beter wist en dus keurde hij ook dit doelpunt goed. Waarom deze man assistenten gebruikt is een groot vraagteken, want hier gebruik van maken doet hij nauwelijks. Na 90 minuten spelen klonk het eindsignaal. Een verdiende overwinning voor CSV '28.

Wilsum speelt volgende week thuis tegen VSW. Gert Jan Sollie, die geschorst was, is dan weer beschikbaar, evenals Erik Barneveld, John Veenstra en Harmen Siedsma. Wat dat betreft komt Wilsum weer wat ruimer in spelersmateriaal te zitten. Hopelijk kan er volgende week gewonnen worden. Tot dan!