11 oktober 2014 14:30

Scheidsrechter

Velde, E.W. van der

Onbekend

Met 2 uit 5 was het Wilsum er alles aan gelegen de eerste overwinning van het seizoen te boeken zaterdag 11 oktober. CSV was de tegenstander op Sportpark De Wijde Blik in Wilsum. CSV had de betere papieren op voorhand. Coach Reynders stond op een 2 plaats in de ranglijst met CSV en de club schroomde niet om er voor uit te komen titelaspiraties te hebben dit jaar in de 4e Klasse. Wilsum had deze op voorhand misschien ook maar met een een na laatste plaats waren deze even achterin de koelkast gezet door het team en coach Stoffer.

Het euvel lag bij Wilsum vooral in het te veel doelpunten tegen krijgen de 5 voorgaande duels. Stoffer had afgelopen zaterdag dan ook gekozen voor een andere veldbezetting en was omgeschakeld van 4-4-2 naar 4-3-3 om voorin bij Wilsum de tegenstanders eerder vast te kunnen zetten om een opbouw vroeg te kunnen storen. Ook waren er mede door blessures en een andere speelvorm enkele andere/nieuwe spelers opgesteld dan vorige week tegen Reaal Dronten. Zo was er weer een plek voor Alwin van de Wetering als laatste man, Patrick Plette als rechtsback en mocht de 18 jarige Jan Bergsma zijn competitiedebuut maken voor Wilsum als rechtsbuiten. Afwezig door blessures waren Rene Dorgelo en Wiljan van Zuthem.

De eerste fase van de wedstrijd, welke prima geleid werd door scheidsrechter Van der Velde, was ondanks de gedreven start van Wilsum voor CSV wat verzorgder voetbal liet zien in de openingsfase. CSV kwam in de 11e minuut op een 0-1 voorsprong welke wellicht terecht was gezien het spelbeeld tot dan, al werd ook dit doelpunt eenvoudig weg gegeven door Wilsum. Een vrijeschop vanaf de linkerkant werd goed en scherp ingebracht en kon worden ingegleden bij de tweede paal door Faisel el Atiaoui van CSV, mede omdat Wilsum er bij stond te kijken en niet ingreep. Wederom een domper voor Wilsum en een vroege achterstand. Toch bleef Wilsum niet bij de pakken neer zitten en namen de het het initiatief vanaf dat moment. Door de ander veldbezetting konden de aanvallers makkelijker bereikt worden door de middenvelders van Wilsum en voor gevaar zorgen achterin bij CSV. Met name Sonke de Velde was een plaag voor de CSV verdedigers die niet goed konden omgaan met zijn snelheid en bewegelijkheid. In de 13e minuut had Wilsum de gelijkmaker al moeten aantekenen. Debutant Bergsma werd door De Velde alleen voor doelman Grafhorst van CSV gezet waar deze goed de bal keerde. In de 17e minuut was het De Velde zelf die op keeper Grafhorst kon afgaan na de bal van Henri van de Wetering te hebben ontvangen. Wederom was de sluitpost van CSV de betere in dit een op een duel. Kansen die Wilsum moet maken en het team blijven opspelen deze start van de competitie, het is niet effectief genoeg in de afronding.

In de 20e minuut is het wel raak en komt Wilsum op een meer dan verdiende 1-1. Een voorzet van Erik Barneveld word fraai en hard binnengekopt vanaf door Gert Jan Sollie. Wilsum blijft na deze gelijkmaker de betere op het veld en creëerde in de 24e minuut wederom een grote kans. Weer is het doelman Grafhorst die redding brengt. De Velde wordt voor de tweede maal deze wedstrijd alleen op de doelman afgestuurd waar deze wederom goed blijft kijken en CSV voor een achterstand behoedt. Op basis van de kansen welke Wilsum heeft gehad tot dat moment had het al 3-1 of 4-1 moeten staan en had het de wedstrijd in de knip kunnen, wellicht moeten hebben na een klein half uur. In de 33e minuut kwam toch te verdiende voorsprong voor Wilsum op het scorebord. De Velde pikt de bal op en speelde enkele verdedigers van CSV uit om de bal voor de trekken op de inkomende Bergsma. Deze rond beheerst af door de bal tegendraads vanaf de rand 16-meter in de linkerhoek de schieten, onhoudbaar voor doelman Grafhorst van CSV. Na deze voorsprong bleef Wilsum de betere van de twee teams en kon het met de snelle voorhoede voor veel onrust zorgen in de CSV verdediging. Op slag van rust was deze snelheid de aanzet voor de 3-1. Uit een snelle omschakeling van Wilsum kon Gert Jan Sollie de bal bij De Velde bezorgen die twee CSV verdedigers uitspeelde en uit een lastige hoek ook keeper Grafhorst voor de derde maal deze middag wist te passeren. Met deze comfortabele voorsprong gingen beide teams de rust in.

De tweede helft was amper 2 minuten oud toen Wilsum een grote kans kreeg het duel definitief op slot te gooien. Wederom kon De Velde alleen op de CSV sluitpost af gaan en weer was deze de Wilsummer de baas. De inzet van De Velde ging net naast het doel van CSV. In de 49e minuut moest de CSV doelman snel uitkomen om redding te bieden op een diep gespeelde bal. Deze werkte hij weg maar belande rond de middenlijn voor de voeten van Jurre Heldoorn. Deze aarzelde geen moment en schoot de bal direct op het lege doel van CSV maar zag zijn inzet net naast gaan tot grote opluchting van alles wat CSV was. Vanaf dat moment zakte de wedstrijd wat weg en kon CSV zich meer in het duel knokken en op de helft van Wilsum verschijnen zonder echter grote kansen te creëren. De dreiging bij Wilsum nam verder af nadat Bergsma en De Velde gewisseld moesten worden. De Velde kampte lichte hamstring klachten en bij debutant Bergsma ging de spreekwoordelijke kaars uit, wat niet verwonderlijk was gezien de geleverde arbeid. Het restant van de wedstrijd werd bepaald door een CSV wat probeerde kansen te creëren en Wilsum wat zich richtte op verdedigen om de voorsprong niet uit handen te geven zoals eerder tegen Swift en vorige week tegen Reaal Dronten. CSV wisselde aanvallend tweemaal in het laatste kwart van de wedstrijd maar kwam niet verder dan enkele gevaarlijke voorzetten waar doelman Van de Wetering van Wilsum goed raad me wist. Na 8 minuten blessure tijd hield scheidsrechter Van der Velde het voor gezien en floot de goed leidende man voor het einde en was de eerste overwinning voor Wilsum dit seizoen een feit en meer dan verdiend. Geel was er nog voor Leon Carrot en Akke Pleijsier van CSV in het verder sportieve duel.

De eerstvolgende wedstrijd voor Wilsum is zaterdag 25 oktober. Wilsum gaat dan op bezoek bij VSW in Windesheim. Dit duel vangt om 14.30 aan.

Opstelling Wilsum: Ramon van de Wetering, Patrick Plette, John Veenstra, Alwin van de Wetering, Erik Barneveld, Gert Jan Sollie, Jan van Spijker, Jurre Heldoorn, Jan Bergsam (70e Harmen Siedsma), Sonke de Velde (75e Gerard Verheek) en Henri van de Wetering