Eerste overwinning Wilsum in spektakelstuk tegen Wijthmen

Erfgenamenweg 14
8026PS
ZWOLLE
tel. 0529-401444

Wilsum heeft zaterdag voor het eerst dit seizoen de zoete smaak van een overwinning mogen proeven. De ploeg van trainer Dick Schrijer was, op een fantastische grasmat, de gehele wedstrijd de bovenliggende partij en de oranjehemden voetbalden heel wat kansen bij elkaar, maar na 70 minuten spelen stond de thuisploeg met 3-1 voor. Wilsum gaf niet op en in de slotfase kreeg Wilsum wat het verdiende: er werd volop gescoord en Wijthmen werd alsnog op een nederlaag getrakteerd.
Wilsum behaalde 2 weken geleden het eerste punt in de competitie door met 2-2 gelijk te spelen tegen CSV '28. Dit voelde echter als een nederlaag en dus wilde Wilsum vandaag alsnog voor het eerst een driepunter aan laten tekenen. Dit moest met de volgende spelers gebeuren: Teko Malanda - Patrick Plette. Noël Hofstede, Jelle van Putten, Jelmer Sollie - Patrick Bastiaan, Alwin vd Wetering, Rienk vd Wetering (c) - Gert Jan Sollie, Bart Schoonhoven, Daniël Niemeijer. Dennis Zwanepol, René Dorgelo en Melvin Hofstede namen plaats op de bank.
Het eerste kwartier was aftasten van beide kanten. Beide ploegen wilden eerst elkaars speelwijze analyseren en van daaruit gaan voetballen. Beide ploegen wilden van achteruit opbouwen en in de beginfase lukte vooral de thuisploeg dit alleraardigst. Wilsum was even zoekende, maar na een kwartier beet Wilsum meer en meer van zich af. Dit resulteerde ook in de eerste grote kans van de wedstrijd, maar Bart Schoonhoven zag zijn inzet op de lat belanden. De oranjehemden kwamen beter en beter in de wedstrijd en de voorsprong hing in de lucht. Maar te vaak was de laatste pass onnauwkeurig, waardoor grote mogelijkheden voorbijgingen. Na een half uur spelen was het raak, maar het was Wijthmen dat wist te scoren. Een vrije trap vanaf een meter of 20 werd prachtig, via de binnenkant van de paal, binnengeschoten: 1-0. Wilsum kwam andermaal op achterstand, maar de gasten bleven rustig. Men was beter en als men zo door zou gaan dan zouden de treffers wel volgen. Vlak voor rust volgde de verdiende gelijkmaker dan ook. Na een fraaie pass van Rienk vd Wetering op Alwin vd Wetering kon laatstgenoemde Daniël Niemeijer wegsteken. Zijn inzet in de korte hoek was de doelman te machtig: 1-1. Even daarvoor had de doelman via een fantastische redding op een vrije trap van Niemeijer de gelijkmaker nog voorkomen, maar ditmaal was hij kansloos. Met deze stand werd de rust bereikt.
In de rust gaf trainer Dick Schrijer aan dat Wilsum op dezelfde voet verder moest gaan, want dan kon de voorsprong toch niet uitblijven.
Wilsum kreeg na rust de ene na de andere kans om op voorsprong te komen, maar de goalie van de thuisploeg keepte een fantastische wedstrijd. Na een fraaie aanval over rechts kon Bart Schoonhoven van dichtbij intikken, maar de doelman had op deze inzet weer een passend antwoord. Zo bleef het 1-1. Even later was Wilsum weer dichtbij, maar een kopbal werd vlak voor de lijn weggehaald. En ook nu gebeurde wat in de eerste helft ook gebeurde; Wijthmen scoorde tegen de verhouding in. Wilsum gaf een corner weg. Deze corner werd niet goed weggewerkt en in de rebound was het raak: 2-1. De tweede kans voor Wijthmen betekende ook het tweede doelpunt. Wilsum moest weer in de achtervolging en deed dit met René Dorgelo op de plek van Jelle van Putten. Even later leek Wilsum op gelijke hoogte te komen. Een voorzet van rechts werd door een verdediger in eigen doel getikt, maar de arbiter kon niet waarnemen dat deze bal over de lijn was en dus werd het doelpunt niet gehonoreerd. Ook omdat de doelman alsnog de bal uit het doel wist te ranselen. Even later deed de doelman dit weer op fabuleuze wijze na een vrije trap van Plette. De bal leek er maar niet in te willen voor Wilsum. Vlak hierna dacht Wijthmen op 3-1 te komen. Teko Malanda kreeg een schot niet onder controle en met het nodige kunst- en vliegwerk bleef Wilsum op de been. 20 minuten voor tijd leek alsnog de beslissing te vallen. Een prachtige pass vanaf het middenveld bij Wijthmen werd door de spits gecontroleerd en binnengeschoten: 3-1. Wijthmen was bijzonder effectief deze middag. Na de 3-1 werd Melvin Hofstede in de ploeg gebracht voor Rienk vd Wetering en ging Wilsum alles of niets spelen. Al snel na de 3-1 volgde de 3-2. Alwin vd Wetering legde de bal breed op Bart Schoonhoven en hij schoot zeer beheerst binnen: 3-2. Wilsum deed weer mee! Niet veel later kwam Wilsum op gelijke hoogte. Noël Hofstede knikte fraai binnen uit een hoekschop: 3-3. Er waren nog 10 minuten te spelen en eindelijk leek de onpasseerbare doelman toch te passeren. 5 minuten voor tijd schreeuwde iedere Wilsummer moord en brand na een handsbal in het strafschopgebied van Wijthmen. Maar in plaats van een strafschop toe te kennen, trok de arbiter geel voor Bart Schoonhoven vanwege hevig protesteren. Wilsum gaf niet op en kreeg even later alsnog een strafschop te nemen. De bij tijd en wijle niet af te stoppen Bart Schoonhoven was eerder bij de bal dan de doelman. De doelman tikte Bart aan en de arbiter kon niet anders dan naar de stip wijzen: strafschop!  Patrick Bastiaan ontfermde zich over de bal en schoot zeer beheerst raak: 3-4. Daar was de voorsprong voor Wilsum! Nu was het Wijthmen dat risico ging nemen in jacht op de gelijkmaker, maar Wilsum bleef eenvoudig overeind. In blessuretijd werd het duel definitief beslist. Ook nu was Bart Schoonhoven niet af te stoppen door de defensie van Wijthmen. Hij slalomde langs 3 spelers, behield het overzicht en stelde Niemeijer in staat de 3-5 aan te tekenen. Wilsums linksbuiten, gesteund door vrienden en familie langs de zijlijn, deed dit met verve door de bal hard binnen te rammen: 3-5. De beslissing was daar, maar de scoringsdrift van Niemeijer was nog niet gestild. In de laatste minuut werd hij, via een kopbal van Jelmer Sollie, alleen op de doelman gestuurd. Ook nu bleef Daniël Niemeijer weer uiterst kalm en schoof hij de 3-6 binnen en noteerde hij een hattrick! Meteen hierna klonk het eindsignaal.
Een dik verdiende overwinning voor Wilsum, maar het moest werkelijk uit de tenen komen. Een schier onpasseerbare doelman en een heel effectief Wijthmen leek Wilsum de kop te kosten, maar niets was minder waar. Wilsum wil deze lijn natuurlijk doortrekken. Dit moet dan volgende week gebeuren in eigen huis tegen VSW. Tot dan!